DANAS SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE: Evo šta treba da uradite da biste imale porod

Autor:

Vesti

13.09.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava neobičan praznik, a to je Polaganje pojasa Presvete Bogorodice, praznik posvećen jednoj od hrišćanskih relikvija.

DANAS SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE: Evo šta treba da uradite da biste imale porod

Foto: Printskrin/Youtube/Biseri pravoslavlja

Ikona Presvete Bogorodice i Isusa Hrista

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice praznik je posvećen jednoj od hrišćanskih relikvija – pojasu, koji je po predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Pojas je isplela, navodno, od kamilje dlake sama Bogorodica, čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped i predstavlja jedinu dragocenost sačuvanu iz života Hristove majke.

Priča kaže da je nakon Bogorodičine smrti, Sveti Toma u grobu pronašao samo pojas – sve što je od Majke Božije ostalo nakon njenog uspenja. On ga je uzeo i čuvao ga kao relikviju do kraja života.

I sam pojas je imao zanimljivu istoriju – u prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Tada je, prema predanju, izlečio caricu Zoi kojoj tadašnji lekari nisu mogli da pronađu leka, a ona je u znak zahvalnosti Presvetoj Bogorodici zlatnim koncem izvezla ceo pojas koji je tako dobio svoj današnji izgled.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

NAJVIŠE GA POŠTUJU PAROVI KOJI NE MOGU DA IMAJU DECU

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji ne mogu da imaju dece. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo.

Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

SAČUVAN DO DANAS

Bogorodičin pojas je uprkos starosti, premeštanjima i povremenim krađama ostao sačuvan sve do današnjih dana. Svetinja se više puta delila na delove i nalazila u raznim zemljama, za nju su ratovali i nosili je sa sobom u bitke kao garant pobede.

Pojas se nalazio u Carigradu sve do 12. veka kada je posle poraza cara Isaka od bugarskog cara Asama 1.185. godine ukraden i prenesen u Bugarsku.

U 14. veku sudbina Bogorodičinog pojasa preplela se sa sudbinom našeg naroda. Naime, relikvija je dospela u posed kneza Lazara koji ju je brižno čuvao.

Upravo je srpski vladar bio taj koji je pojas, zajedno sa komadom Časnog krsta, poklonio hilandarskom manastiru Vatoped.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading