APOKALIPTIČNE SCENE KOD ČAČKA: Kroz selo Kartga može da se prođe samo u čamcu (VIDEO)

Autor:

Vesti

30.08.2022

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani čačanskog sela Katrga još od 2018 godine žive u strahu da će se ponovo izliti Zapadna Morava, međutim četiri godine kasnije opasnost je stigla sa druge strane a usled obilnih padavina izlile su se Bresnička reka i Žutaja i napravile katastrofu i ogromne probleme.

APOKALIPTIČNE SCENE KOD ČAČKA: Kroz selo Kartga može da se prođe samo u čamcu (VIDEO)

Foto: RINA

Meštani još uvek sabiraju pričinjenu štetu, a voda se polako povlači ostavljajući iza sebe pustoš.

- U jednom trenutku sve što smo videli ispred sebe bilo je pod vodom. Čitav fudbalski stadion površine od preko jednog hektara bio je potopljen, voda je bila dubine preko 30 centimetara, putevi preplavljeni a kroz selo se moglo samo proći čamcom. Kataklizmične scene su nas dočekale jutros, što nam je probudilo gorko sećanje na neke ranije poplave. Jedino je sreća što voda nije ušla u kuće, a njive će se već nekako oporaviti do sledeće sezone - kažu za RINU meštani Katrge.

Usled loših vremenskih uslova i padavina koje se najvaljene sve do petka, u Čačku je uvedeno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Nadležene ekipe su upućene na teren i rade na izbacivanju vode iz podruma, nakon čega će biti angažovane i Komisije za procenu štete.

- Najveća oštećenja su na putnoj infratsrukturi i to u 20 mesnih zajednica, na oko 30 kilometara makadamskih puteva. Ekipe za procenu štete na putevima će obići sve lokacije i na osnovu njihove procene odlučiti da li će se proglasiti vanredna situacija i na koji način se putevi sanirati - rekao je Milan Bojović direktor JKP "Gradac", rekao je Milan Bojović v.d. direktora JP Gradac.

 

On je podsetio da je napravljen presek utrošenih finansijskih sredstava pa će već biti započeta sanacija sa opredeljenim sredstvima, u mesnim zajednicama dok će za ostalih osam mesnih zajednica, koje nemaju svoja sredstva jer su utrošena, biti obezbeđena od strane grada.

- Aktivnosti koje su realizovane na gradskom područku poslednjih mesec i više počev od čišćenja atmosferske kanalizacije, slivničkih rešetki, taložnika dale su veoma dobar efekat, dok su tačke poput Ciglarske ulice, Beogradske i Ulice 66. u Atenici pokazale da ti problemi koje su imali ranije, sada nisu bili izraženi jer je urađeno temeljno čišćenje atmosferske kanalizacije u saradnji sa JKP Komunalac i pokazalo se da je prevencija najbolji način da se spreče poplave - zaključio je Bojović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading