DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE ANIKITU I FOTIJA: Obavezno uradite jednu stvar ukoliko želite da vam krene nabolje

Autor:

Vesti

25.08.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svete mučenike Anikitu i Fotija.

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE ANIKITU I FOTIJA: Obavezno uradite jednu stvar ukoliko želite da vam krene nabolje

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Car Dioklecijan je jednom prilikom posetio grad Nikomidiju sa zlom namerom, da u njemu potpuno istrebi hrišćane. Kada je počeo da sprovodi svoj zli naum i bezdušno da muči vernike, pojavi se pred njim sveti Anikita, jedan od gradonačelnika, i ispovedi pred carem svoju veru u Hrista Gospoda, Boga ovaploćenog u telu radi našeg spasenja.

Uz to je rekao za statue idola da su gluvo i nemo kamenje i da je klanjanje njima nedostojno razumnog čoveka.Razjaren car je naredio, da mu odseku jezik. No Anikita je silom Božjom i dalje zadržao moć govora. Tad car pusti lava na njega, ali lav poče da se umiljava oko njega.

U tom času Anikita sruši Herkulov hram ali cara to ne pokoleba i on nastavi sa najstrašnijim mučenjem. Fotije, Anikitin rođak, kada je video muke Anikitijeve, poljubi ga i reče caru: „O idolopokloniče, postidi se, bogovi su tvoji ništavila!”

Na to car naredi da ga odmah mačem poseku. Ali dželat, dignuvši ruku na svetog Fotija, sam sebe udari mačem i umre. Posle dugih muka baciše ih obojicu u tamnicu, u kojoj su proveli tri godine. Nakon toga ih izvedoše i baciše u ogromnu, zažarenu peć. Tada mnogi hrišćani, ljudi, žene i deca svojevoljno uđoše za njima u oganj uzvikujući: "Hrišćani smo! Poštujemo Boga jedinoga" I iz ognja se začu hrišćanska molitva, kojom su zahvaljivali Bogu za smrt mučeničku.

Sveti Nikita i Fotije prizivaju se u molitvama pri jeleosvećenju i vodoosvećenju i u narodu se veruje da na današnji dan treba izgovoriti svojevrsnu besedu kako bi vam “krenulo nabolje”.

Ovo je beseda koju bi, ako ste vernik, obavezno trebalo da izgovorite danas:

“Nauči se poštovati i voleti male i proste ljude. Takvih je najviše na zemlji, takvih je najviše i u carstvu Božjem. Kod njih nema gordosti, tj. osnovnog bezumlja, od koga boluju duše bogatih i silnih ovoga sveta. Oni izvršavaju svoju dužnost u ovome svetu često savršeno, pa ipak im izgleda smešno, kad ih neko hvali za to; dok velikaši traže pohvalu za svako svoje delo, često i nesavršeno izvršeno”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading