PREVARE KONOBARA: ŠTA JE TO KUVER i zbog čega u restoranu ne bi trebalo da jedete PAŠTETU SA HLEBOM

Autor:

Vesti

18.08.2022

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad primetimo da je račun u restoranu veći od onoga što smo poručili, nije isključeno da nam je naplaćeno predjelo za koje gosti mahom misle da je na račun kuće.

PREVARE KONOBARA: ŠTA JE TO KUVER i zbog čega u restoranu ne bi trebalo da jedete PAŠTETU SA HLEBOM

Foto: promo/Tri šešira

Uz omiljeno piće ili obrok, koji smo poručili u restoranu, neretko se desi da dobijemo i predjelo koje nismo poručili, ukoliko smatramo da je na račun kuće, to je velika greška, i ovaj minijaturni obrok, koji smo prezalogajili čekajući na glavno jelo, biva neplanirani finansijski izdatak.

Ugostitelji sve češće serviraju ta mini jela, a ova praksa postala je naročito popularna u vreme pandemije koronavirusa i zove se "kuver".

- Dakle, dok sedite u ugostiteljskom objektu i čekate da vam donesu ono što ste poručili, za to vreme vam konobar donese čuveni "kuver". Jedan potrošač nam je ispričao kako je u nekom restoranu na Novom Beogradu poručio riblju čorbu, a dok je čekao ručak, konobar mu je na tanjiriću doneo parče hleba i paštetu. On je to pojeo i prvo što je pomislio je da možda kuća časti - navodi Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva, prenosi Kurir.

Kada je stigao račun, nakon što je gost restorana završio sa obrokom, primetio je da se na njemu nalazi dodatna stavka, zapravo taj "kuver", koji je sadržao dva zalogaja.

- Kada donesu taj mali obrok, niko ti ne naglasi da se i to plaća, već samo ostave. Gost pomisli da je na račun kuće jer nije to ni poručio, pojede i to mu dođe na naplatu. Ugostitelji sve češće to praktikuju i serviraju ta mini-predjela, koja kasnije naplate - objašnjava Gavrilović.

Naime, kuver potiče iz Francuske i originalno označava osnovni pribor za ručavanje: escajg, stolnjak, salvete, čaše i slično. Ovu stavku su u cenu obroka prvi počeli da uračunavaju francuski ugostitelji koji su za ovakav potez kao opravdanje smatrali troškove održavanja inventara, pre svega pranje escajga i peglanja salveta, a budući da je to gostima restorana delovalo potpuno neprihvatljivo da ulazi u račun, ugostitelji su pridodali hleb i maslac uz ovu stavku.

Česta praksa u određenim restoranima i barovima je i naplata kriške limuna i pomorandže.

Tako konobar svaki put kada služi mineralnu vodu ili tonik, kao i kokakolu, naglasi, odnosno pita da li želimo da uz to ide kriška limuna tj. pomorandže. Neretko nakon tog pića na računu možemo videti da je ta kriška naplaćena, uglavnom oko 30 dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading