Više se bavimo lečenjem, nego prevencijom

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.01.2018

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kardiovaskularne i maligne bolesti su vodeći uzrok umiranja u Srbiji, preventivne mere u pojedinim zemljama pokazale su da se smrtnost od tih bolesti može smanjiti, ali Srbija se i dalje više bavi lečenjem nego sprečavanjem nastanka bolesti, rečeno je danas na skupu " Prevencija u funkciji zaštite zdravlja" koji je održan u SANU.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je važna podrška SANU, Medicinskog fakulteta o značaju prevencije mnogih bolesti.

- Ovu podršku treba da iskoristimo u najboljem svetlu da mobilišemo što veći broj ljudi da izađu na preventivne pregleda i da odradimo šta je do nas, da spasemo ljudske živote - rekao je Lončar na skupu.

On je pojasnio značaj preventivnih pregleda, koliko je važno da se bolest otkrije na veme kada su mnogo veće šanse za izlečenje i život bez ikakvih posledica.

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da se Akademija posledenje dve i po godine aktivno uključila i da pokušava da progovori o ključnim problemima javnog zdravstva u Srbiji. 


Akademik Ljubiša Rakić naglasio je da je prevencija efikasnija od lečenja, ali da taj koncept u Srbiji nije doživeo apsolutnu primenu.

- U praksi lečenje još uvek zauzima dominantno mesto u odnosu na prevenciju - rekao je Rakić.

Profesor Tatjana Pekmezović iz Instituta za epidemiolgiju kao primere uspešne prevencije navela je Japan i Finsku. 

Japan je uspeo da smanji smrtnost od moždanog udara fokusom na smanjenje unosa soli u organizam, balansiranom ishranom i uvođenjem strogog režima rada i odmora.

Finci su smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti uspeli da ostvare fokusiranjem na tri faktora prevencije - povišen krvni pritisak, pušenje, holesterol.

Profesorka Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je u Srbiji najveća stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i da svaka druga osoba koja umre ima taj zdravstveni problem.

Odmah iza kardiovaskularnih su maligne bolesti, gde svaki peti u Srbiji umre od nekog karcinoma.

Ona je pojasnila da su faktori rizika koji mogu dovesti do tih zdravstvenih problema a na koje se može uticati - gojaznost, pušenje, povišen pruitisak, alkohol, fizička neaktivnost, neadekvatan unos voća i povrća, povišen holesterol.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading