DANAS JE ĆIRILOVDAN: Vernici sale Svete mučenike Kirika i Julitu

Autor:

Vesti

28.07.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svete mučenike Kirika i Julitu, a u srpskom narodu ovaj praznik se naziva Ćirilovdan.

DANAS JE ĆIRILOVDAN: Vernici sale Svete mučenike Kirika i Julitu

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Kirik i Julita bili su sin i majka koji su stradali u progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana. Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

Svetim mučenicima Kiriku i Juliti posvećen je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik. Nalazi se u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984. proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Prema starom verovanju, na ovaj praznik treba se okupati u reci ili na izvoru kako bi se zaštitili od oboljenja. Postoji priča da Sveti Kirik ima vlast nas sunčevim zracima i da isceljuje.

Ovaj praznik pre svega obeležava ljubav između majke i deteta i zato na današnji dan majke i deca treba da izbegavaju sukobe, grdnju i lošu energiju. Običaj je da se danas majke maksimalno posvete deci i ispune im neku želju.

Zato danas, drage mame, ostavite obaveze po strani i posvetite se svojim mališanima. Igrajte se sa njima, šetajte, mazite se i volite. Ovako ćete uneti sasvim novu i lepu energijuljubavi u porodični dom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading