GENERAL DIKOVIĆ: Treba nam raketni sistem dometa 400 kilometara

Autor: rts.rs

Vesti

13.01.2018

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek vojske kaže da je u 2018. godini Vojska Srbije dobila snažan impuls i snagu povećanjem zarada, kao i da će se dalje raditi na podizanju morala oružanih snaga.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Ljubiša Diković

U intervjuu za emisiju "Dozvolite...", general Diković je rekao da će, osim stalnih zadataka, vojska ove godine raditi na modernizaciji naoružanja, a posebna pažnja posvetiće se izgradnji kapaciteta za obuku i izgradnji stajanki, hangara i prostora za smeštaj borbene tehnike.

Govoreći o unapređenjima operativnih sposobnosti vojske, načelnik Generalštaba je istakao više primera unapređenja u ovoj godini.

Modernizacija

- Nastavićemo sa realizacijom projekta "1.500" i "1.500 plus". Počećemo modernizaciju tenka M-84 i borbenog vozila pešadije, kako bismo poboljšali domet, zaštitu i probojnost - objasnio je Diković i dodao da će se unaprediti sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

- Zaokružićemo sposobnosti naše lovačke avijacije za zaštitu vazdušnog prostora. U planu je da se vojska u 2018. godini opremi helikopterima H-145M iz "Erbasovog" programa sa sistemom naoružanja koje smo mi tražili, a odobrena je i nabavka šest transportnih helikoptera Mi-17 - istakao je Diković.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Foto: Ilustracija

Napomenuo je da sledi i modernizacija sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, gde su značajna dva radara koja su nabavljena iz Slovenije pre dve godine, kao i nastavak modernizacije raketnog sistema KUB.

Na pitanje gde "škripi", odgovorio je da "u vojsci ne sme da škripi" i da se problemi kojih nesumnjivo ima rešavaju veštim komandovanjem i radom pripadnika oružanih snaga.

Čvrsta disciplina

General Diković smatra da vojska ne treba da se bavi sama sobom, jer institucije koje se bave same sobom nisu od koristi široj društvenoj zajednici.

- Ako vojska ne počiva na čvrstoj disciplini, i ako nema odgovornosti svakog pripadnika vojske, onda ona ima problem. Naša vojska nema taj problem - istakao je Diković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading