Pola stranaca koji rade na srpskim njivama nije prijavljeno: BOGATE SE NA NAŠOJ ZEMLJI!

Autor:

Vesti

11.07.2022

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolazak sezonskih radnika čak iz Nepala da beru kornišone u Gospođincima u blizini Novog Sada otvorio je temu koliko je strane radne snage angažovano tokom ovog leta na ovdašnjim poljima, prenosi Mondo.

Pola stranaca koji rade na srpskim njivama nije prijavljeno: BOGATE SE NA NAŠOJ ZEMLJI!

Foto: pixabay.com

Poljoprivrednici tokom sezone potražuju veliki broj radne snage iz inostranstva, a njima je to garant dobrog rada, jer imaju velike brige zbog obavljanja svih poslova. Najveći razlog zbog koga se umanjuje obim posla se nalazi u nemogućnosti nalaženja dovoljnog broja radnika. 

Domaće radne snage za rad na njivama teško je naći i ovog leta, jer naši sezonski radnici odlaze u inostranstvo gde su bolje plaćeni pa se ovdašnji poljoprivrednici snalaze i posredstvom agencija za zapošljavanje upošljavaju radnike iz dalekih, siromašnih zemlja.

Foto: pixabay.com

Polje

Prema podacima portala Poreske uprave sezonskiposlovi.gov.rs, koji je povezan sa Nacionalnom službom za zapošljvanje i Centralnim registrom za socijalno osiguranje trenutno je prijavljeno približno 700 stranaca što nije ni jedan posto od ukupno prijavljenih sezonskih radnika.

- Evidentirano je ukupno 67.053 sezonska radnika, od kojih su 66.354 su naši državljani, a ostali su strani državljani - rekao je za Dnevnik portparol NALED-a Ivan Radak.

Međutim, Radak skreće pažnju na to da podatak ne mora da bude tačan, jer ne prijavljuju svi poljoprivrednici radnu snagu preko portala poreske uprave. Od NALED-a je potekla ideja da poljoprivredna gazdinstva prijavljuju radnike na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi.

Foto: Tanjug/J. PAP

Traktor

- Agencija za zapošljavanje takođe mogu da prijavljuju strane sezonske radnike Nacionalnoj službi za zapošljavanje i centralnom registru za socijalno osiguranje. Trenutno najviše ima radnika iz Uzbekistana 293 , Indije 257 i Kazahstana 39. Iz Ukrajine su stigla 23 sezonaska radnika, Nepala petero, BiH troje, dva radnika iz Severne Makedonija i Ruske Federacije i po jedan iz Crne Gore i Kazahstana. Jedan je došao iz Sjedinjenih Američkih država, ali nemamo podatak iz koje države - potvrdio je Radak.

Nepalci samo za lakše poslove

Sezonskih radnika izdaleka ima i u drugim mestima. Prema izvoru "Dnevnika" u Čelarevu u opštini Bačka Palanka stigli su državljani Nepala, da rade lakše poslove u poljoprivredi, beru i sortiraju papriku i paradajz.

Foto: pixabay.com

Paradajz

Njihov domaćin prema sugestiji agencije za zapošljavanje nije bio za to da u javnosti priča o radnom angažovanju Nepalaca. Rekao je samo da će raditi lakše poslove jer zbog konstitucije nisu za teže poslove, poput rada sa lubenicama, gde treba fizička snaga da se bostan od desetak kilograma utovari i istovari. Istovremeno je napomenuo da u pogledu ishrane neće biti problema pošto je pirinač, kojeg imamo ovde da kupimo, u Nepalu glavna namirnica u ishrana. Jedino što nemamo njihove začine, ali oni to znaju, pa ih nose sa sobom.

Na jugu ima i Mongolaca

Sezonskih radnika nema iz Albanije, ali ih ima iz Mongolije. Oni nisu u sistemu sezonskiposlovi.gov.rs., njih su angažovali poljoprivrednici na jugu zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading