On leči bolesne i poziva na pokajanje! Obeležavamo PREPODOBNOG SAMPSONA STRANOPRIMCA! Izgovorite OVE reči za SPASENJE!

Autor:

Vesti

10.07.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se prema crkvenom kalendaru obeležava dan Prepodobnog Sampsona Stranoprimca koji se “javlja kada ga prizovete, leči bolesti i poziva na pokajanje”.

On leči bolesne i poziva na pokajanje! Obeležavamo PREPODOBNOG SAMPSONA STRANOPRIMCA! Izgovorite OVE reči za SPASENJE!

Foto: Printskrin/spc.rs

Ovaj svetitelj rođen je u bogatoj i znamenitoj porodici u starom Rimu. Tamo je izučio sve svetsko znanje toga vremena, a posvetio se naročito medicini. Sampson je bio milosrdan i bezmezdan lekar, i davao je bolesnicima lekove i za telo i za dušu, savetujući svakoga da ispunjava propise hrišćanske vere.

Potom se preselio u Carigrad, gde je živeo u jednom malom domu. Pomagao je ljudima, milostinjom, utehom, savetom, ulivajući im nadu, ali i dajući im pomoć telesnu u vidu lekova.

Patrijarh je čuo za visoke vrline ovoga čoveka i rukopoložio ga za sveštenika. U to vreme razboleo se car Justinijan Veliki, a bolest je, po uveravanju svih lekara, bila neisceliva. Tada se car pomoli Bogu, s velikim usrđem, i Bog mu otkri u snu, da će ga Sampson isceliti. Tako je i bilo. Samo što je stavio svoju ruku na bolno mesto, car ozdravi.

Car mu je zbog toga ponudio ogromno blago, ali se Sampson samo zahvalio i rekao caru: “O care, imadoh ja i zlata i srebra i ostalog imanja, no sve ostavih radi Hrista, da bih dobio večna blaga nebeska”.

Republika

Foto: pixabay.com

Molitva, Ilustracija

 

Ipak, car je insistirao da mu nešto učini, pa mu je Sampson rekao da sazida jedan dom za uboge.

Najzad ovaj sveti čovek, sav ispunjen silom i dobrotom nebeskom, preminuo je 27. juna 530. godine. Sahranjen je u crkvi svetog mučenika Mokija, njegovog srodnika.

Prema verovanju, Sampson se i nakom smrti više puta javljao onima koji su ga u pomoć dozivali.

Danas bi, vernici, trebalo da izgovore sledeći tropar:

U trpljenju tvome stekao si nagradu tvoju, prepodobni oče, neprestano prebivajući u molitvama, zavolevši uboge i njima pomažući. Moli se Hristu Bogu Sampsone milostivi i blaženi, da spase duše naše.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading