Ovako je organizovana i sprovedena velika prevara C&A pljačka: Budžet oštećen za čak 30.000.000 evra

Autor:

Vesti

08.07.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj je otkriven kada je novo rukovodstvo Uprave carina promenilo garnituru u Carinarnici Beograd.

Ovako je organizovana i sprovedena velika prevara C&A pljačka: Budžet oštećen za čak 30.000.000 evra

Foto: Srpski telegraf

Kompanija C&A oštetila je budžet Republike Srbije za ukupno 30 miliona evra, saznaje Republika. Modni lanac koji je u Srbiju došao 2012. počeo je s mnogobrojnim malverzacijama samo dve godine od početka poslovanja kod nas. Samo u poslednje tri godine budžet su oštetili za šest miliona evra, dok je ukupna šteta gotovo tri i po puta veća.

Naime, kompanija je od 2014, zajedno s austrijskom špediterskom firmom "Quehenberger", počela da radi protiv zakona i da uvozi kinesku robu, te je na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina oštetila budžet Srbije za više od 30 miliona evra. Iz C&A sada upiru prstom u poslovnog partnera s kojim su radili, međutim, nije lako poverovati da iz vrha kompanije niko, osim njega, nije znao šta se dešava.

Republika

Foto: Srpski telegraf

C&A

POVREDA PROPISA

Iz Uprave carine kažu da je tokom prošle godine novo rukovodstvo Carinarnice Beograd (koje je postavljeno nakon dolaska nove garniture u Upravu carina) započelo opsežne kontrole koje se odnose na povredu carinskih propisa.

- Konstatovane su mnogobrojne nepravilnosti, a na osnovu izveštaja odeljenja za naknadnu kontrolu inicirano je pokretanje upravnog i prekršajnog postupka. O uočenim nepravilnostima Uprava carina je dostavila informaciju MUP radi sagledavanja daljih postupanja iz nadležnosti tog i drugih državnih organa - naveli su iz ove uprave.

Ističu i da su službenici inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

- Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra za poslednje tri godine.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Carina

ODMAH SHVATILI

Prema rečima našeg izvora koji je dobro upućen u celu priču, ova prevara, jedna od najvećih koje su do sada zabeležene, otkrivena je pod kapom novog rukovodstva Uprave carine, koje je odmah shvatilo da tu nešto nije u redu, kada se i krenulo s detaljnom kontrolom.

- Odeljenje za naknadnu kontrolu upalo je u firmu i sve otkrilo. Budžet Srbije oštećen je preko 30 miliona evra, a suma od šest miliona, koja se pominje, odnosi se samo na poslednje tri godine. Kompanija se, nažalost, tereti samo za tih šest miliona evra jer je sve pre toga zastarelo. To su, nema sumnje, radili službenici modnog lanca C&A sa špediterima iz "Quehenbergera", a sve, naravno, uz podršku određenih carinika u vreme stare garniture na carini. Očigledno je da je sve rađeno po dobro osmišljenom planu čim se tako dugo ništa nije znalo - navodi naš izvor.

On dodaje i da su svi prikupljeni dokazi dostavljeni UKP i tužilaštvu i da se sad čeka njihova reakcija.

- Istraga je već poodmakla i uskoro se očekuju privođenja. Problem je samo što su Nemci i Austrijanci gurnuli firmu u stečaj i ne žele da priznaju odgovornost. Narodski rečeno, pobegli su kao funjare - objašnjava naš sagovornik.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Carina

Promenili naziv

Prema navodima pojedinih medija, "Quehenberger", koji je zajedno za C&A radio protivpravno, promenio je naziv da bi sačuvao reputaciju i nastavio dalje da posluje u Srbiji.

U vlasništvu Austrijanaca

Prema podacima iz registra privrednih društava APR, vidi se da je C&A, koji posluje u Srbiji, u potpunom vlasništvu austrijske firme "RFetvikon", kao i da je upisano pet direktora. Jedan je iz Nemačke, jedan iz Rumunije i tri iz Austrije.

Saopštenje kompanije: Sve se zbivalo izvan našeg sistema

Kompanija C&A objavila je da se povlači iz Srbije jer su, kako kažu, žrtva prevare. Ceo slučaj objašnjavaju time da je jedan njihov poslovni partner i drugi počinioci carinske prevare, zbog koje ih Uprava carina tereti za utaju poreza, to delo izvršila van sistema poslovanja "C&A Srbije".

- Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija "C&A Srbija" nema drugi izbor nego da proglasi insolventnost. Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Kompanija "C&A Srbija" meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati - naveli su iz ove kompanije.

Tvrde da je stvoren paralelni sistem, u koji, ističu, nisu imali uvid.

- "C&A Srbija" ima uspostavljen interni sistem za kontrolu i sprovođenje uvoza, koji je u skladu s tržišnim standardima. Počinioci su ostvarili krivična dela radeći potpuno nezavisno od ovog sistema. Sporni uvozi su izvršeni tako što je kreiran paralelni sistem, a kome ni C&A ni Uprava carina Republike Srbije nisu imali pristup - istakli su iz C&A i dodali da nameravaju da u potpunosti nastave saradnju s državnim organima Srbije da bi ceo slučaj što pre bio rešen.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Carina

Oštećeni i kupci, ali šta je bilo, bilo je

Marko Dragić iz pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) ocenjuje da, ukoliko je kompanija C&A u Srbiji kinesku robu brendirala kao svoju, onda su, osim države, oštećeni i kupci.

- Potrošači su na taj način dovedeni u zabludu. Oni su verovali da kupuju odeću jedne robne marke, određenog kvaliteta, a dobijali su nešto drugo. Dodatni problem za potrošače će biti ukoliko budu hteli da reklamiraju robu jer neće imati kome. Jedini način je da sačekaju pokretanje stečajnog postupka i da onda uđu na listu poverilaca. Međutim, to su mali iznosi i teško da će moći da dobiju bilo šta. Tu je država najveći poverilac, a pitanje je da li će i ona uspeti da se namiri - objašnjava Dragić.

Brojke

C&A

* više od 1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja

* više od 25.000 zaposlenih

* 14 prodavnica u Srbiji

* 135 zaposlenih u Srbiji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading