OBAVEŠTENJE U SVIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Vraćaju se maske!

Autor: B. K. - T. C.

Vesti

29.06.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez maske nećete moći da uđete ni u jedan dom zdravlja u Srbiji, kao ni bilo koju drugu zdravstvenu ustanovu.

OBAVEŠTENJE U SVIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: Vraćaju se maske!

Foto: ST/Dragan Kadić

Kako saznaje Srpski telegraf, u ponedeljak je svim ustanovama koje su u mreži Ministarstva zdravlja i lokalnih samouprava stiglo obaveštenje s izričitim nalogom da se bez izuzetaka mora poštovati obaveza nošenja zaštitne maske. To se odnosi na lekare, drugo osoblje, kao i pacijente.

BRZO SE SNAŠLI

Podsetimo, kada je sredinom marta doneta odluka da nošenje maske bude samo preporuka, od toga su izuzete zdravstvene ustanove. Ipak, u prethodnih nekoliko meseci malo je bilo onih koji su to poštovali.

Kako za naš list kaže medicinska sestra iz jednog prigradskog beogradskog doma zdravlja, u ponedeljak su vratili najmanje 100-150 ljudi koji nisu imali maske.

- Svi su se brzo snašli i kupili masku u obližnjoj apoteci, ali malo je ko u startu došao s maskom. Mi smo, međutim, odmah ujutru dobili obaveštenje Ministarstva zdravlja, koje nam je prenela uprava našeg doma zdravlja, da je na snazi nulta tolerancija i da svi moraju da imaju maske. Pretpostavljam da je razlog za to rast broja zaraženih jer mi prijateljica iz KOVID ambulante jednog doma zdravlja u Beogradu kaže da imaju bukvalno 70 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Srećom, uglavnom su to lakši simptomi - priča za Srpski telegraf medicinska sestra.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Infektivna klinika

BLAŽE SLIKE

Brojke zaraženih, inače, poslednjih dana rastu u Srbiji i neumitno će uskoro ponovo biti četvorocifrene na dnevnom nivou. U zemljama u okruženju stanje je još gore, te je tako u Severnoj Makedoniji registrovan porast broja infekcija od koronavirusa od čak 65,8 odsto u odnosu na prošlu sedmicu. Ipak, svuda su kliničke slike dosta blaže nego u ranijim talasima, što je, kažu stručnjaci, dobra vest. S druge strane, međutim, kako brojke dalje budu rasle, čemu će svakako doprineti i sezona godišnjih odmora, prema zakonu velikih brojeva, biće i težih i, nažalost, smrtnih slučajeva.

Broj zaraženih, moguće je, raste i zbog pojave novog podsoja omikrona BA.5. Kako je rekao virusolog dr Milanko Šekler, BA.5 je stigao kod nas, ali se smrtnost nije povećala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading