Danas je Jelisijevdan! Obavezno noktima zagrebite zid i protrljajte oči!

Autor:

Vesti

27.06.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Jelisijevdan.

Danas je Jelisijevdan! Obavezno noktima zagrebite zid i protrljajte oči!

Foto: Printskrin/spc.rs

Sveti Jelisej bio je starozavetni prorok koji je živeo u devetom veku pre nove ere.

Biblija kaže da, kada je bog hteo da uzme sebi proroka Iliju, za naslednika mu je odredio Jeliseja. Ilija je Jeliseju preneo božju volju, ogrnuo ga svojim ogrtačem i izmolio od boga proročki dar za Jeliseja.

Hrišćanske priče kažu da je po čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka. Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i još mnogo čuda izveo je na korist naroda.

Preminuo je u dubokoj starosti, a SPC ga proslavlja 14. juna po crkvenom i 27. juna po gregorijanskom kalendaru. Narod veruje da je ovaj dan zavetni za sve koji pate od bolesti očiju i danas oni odlaze u crkve i manastire, gde noktima malo zagrebu zid i malterom protrljaju oči.

Verovanje kaže da se danas ne radi u polju osim setve prosa, i zato se kaže: „Jelisije proso sije, ide Vida da obiđe.“ Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading