Srbima pretio da će izvaditi oči, gurao im cev u usta i urinirao po njima a jednog ubio: Albancu pripadniku ZENGI potvrđena optužnica za monstruozne zločine 1991.

Autor: Tanjug

Vesti

25.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (Zenge) B.T. zvanog "Ranko", kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP Hrvatske.

Srbima pretio da će izvaditi oči, gurao im cev u usta i urinirao po njima a jednog ubio: Albancu pripadniku ZENGI potvrđena optužnica za monstruozne zločine 1991.

Foto: youtube.com/printscreen

Optužnica je potvrđena 7. juna, precizirala je portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Prema saznanjima Tanjuga, optužnica je stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rešenje Višeg suda kojim je optužnica potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene.


Sud bi u narednom periodu trebalo da zakže početak suđenja optuženom u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine je predalo sudu optužnicu, nakon čega je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio.

Prema saznanjima Tanjuga, B.T. je poreklom Albanac koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca ovog gnusnog zločina u kojem je na najzverskiji način mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je B.T. jednog ubio.

Foto: youtube.com/printscreen

Ubijeni Srbin u Hrvatskoj 1991. godine

B.T. nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po poternici naše zemlje u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.


On se tereti da je kao pripadnik ZNG zajedno sa više NN pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP RH, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA , čiji se identitet za sada ne obvjavljuje u javnosti - BB, VV, GG, DD, ÐÐ, EE, ŽŽ, Ž, II, JJ, KK, LL, LjLj i MM tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu tužilaštva za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Povrh svega, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja vojnika BB, iz pištolja mu je u glavu ispalio jedan hitac nanevši mu prostrelnu ranu glave, kojoj je podlegao na licu mesta.

Optužnicom od 7. jula 2021. godine su obuhvaćeni događaji od 14. septembra do 01. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilastva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, je praktično nemoguće, jer je konkretna žtva mrtva.

B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločim protiv ratnih zarobljenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading