Dobro osmotrite peteljke na JAGODAMA! Još jedna stvar će pomoći da izaberete ukusne i sveže umesto bezukusnih!

Autor:

Vesti

16.06.2022

09:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi oni koji redovno kupuju na zelenoj pijaci ovih dana ne mogu a da ne zastanu pored tezgi sa jagodama, voće čijem mirisu i ukusu gotovo da niko ne može odoleti.

Dobro osmotrite peteljke na JAGODAMA! Još jedna stvar će pomoći da izaberete ukusne i sveže umesto bezukusnih!

Foto: pexels.com

Koje sve vrste postoje kod nas,ali  i kako razlikovati domaće od uvezenih, ekipa Informera proverila je na Kalenić pijaci i razgovarala sa uzgajivačima koji su ovde već dobro poznati.

- Na našem podneblju postoje dzoli, zenga, kleri  a naša je sorte asija. Ono što je važno je da jagoda mora biti sveža da bi se iskoristila, ne može dugo trajati čak ni u hladnjači, jedan dan je maksimum - kaže Aleksandar. 

Foto: pixabay.com

 

Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se po intezivnom mirisom, ali znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke – na uvoznim je velika tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana objasnjava ovaj proizvođač.

- Možete primetiti i po mirisu, ukusu i slatkoći jagode. Vizuelono možete videti razliku, da je jagoda zdrava i zrela ukusna. Kod nakupaca je već malo drugačije jer mislim da ni oni sami ne znaju čime je jagoda  tretirana, a proizvodjaci znaju sta proizvode i trudimo se da ispoštujemo sve standarde koje zhteva jagoda -  objašnjava proizvođač.

Ovaj posao iziskuje posvećenost u tri četvrtine jedne godine, traži pažnju pri berbi, ali i naporan rad.

Foto: pexels.com

 

-  Ima dosta truda, proizvodimo ih na otvorenom, moraju redovno da se zalivaju i prehranjuju na nedelju dana, da se redovno čupa trava oko njih u živiću -  naglašava Aleksandar.

Ova godina nije pogodovala dobrim vremnskim uslovima, a da se zasladite jagodama sa pijačnih tezgi kupci moraju da plate do 350 dinara po kilogramu.

- Prošle godine smo na veliko prodavali po 250 dinara, ali je jagoda bila krupnija u odnosu na sadašnju berbu. Veremenski uslovi nisu pogodovali, bilo je malo kiše i kada je bila u fazi cvetanja tada je sustigao mraz, ali zadovoljni smo i ovim kvalitetom i prodajom - ističe ovaj  uzgajivač, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading