Basta poziva sve toplane iz regiona da se priključe "Otvorenom Balkanu"!

Autor: Republika

Vesti

14.06.2022

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je istakao da je "Otvoreni Balkan" do sada pokazao kao jedna pragmatična formula kojom se dolazi do nekih bržih rešenja u energetici.

Basta poziva sve toplane iz regiona da se priključe "Otvorenom Balkanu"!

Foto: Republika

Rade Basta

Direktor JKP "Beogradskih elektrana" Rade Basta poziva sve topalne iz regiona (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija) da uzmu učešće u projektu "Otvoreni Balkan", kako bi se zajednički razgovaralo o incijativama u oblasti energetike, kao i o načinima i pravcima izlaska iz trenutne krize, kao i o novim konceptima daljeg razvoja energetskog sektora.

- Regionalna saradnja je izuzetno važna, jer doprinosi očuvanju bezbednosti snabdevanja energijom u našem regionu. Energija ne poznaje granice. Smatram da Zapadni Balkan ima jedinstvenu priliku da redefiniše svoje energetske razvojne putanje. Hoćemo li uvoziti energente i zavisiti od geopolitičke stabilnosti područja bogatih fosilnim gorivima, ili ćemo iskoristiti natprosečno bogatstvo prirodnih resursa koji postoje u regionu? - upitao je Basta.

On je istakao da je "Otvoreni Balkan" do sada pokazao kao jedna pragmatična formula kojom se dolazi do nekih bržih rešenja u energetici.

- Više od polovine toplana u Srbiji koristi gas, ali je i dalje veliki procenat onih koje koriste ugalj i mazut, i to moramo da promenimo. Očekuju nas velike investicije u energetici koje moraju biti moderne, finansijski održive, energetski efikasniji, sa smanjenim emisijama štetnih gasova. U planu su modernizacija toplana, unapređenje usluga, ali i znatno veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Zapadni Balkan je deo je Evrope sa najbržim rastom i zato SAD moraju da podrže Zapadni Balkan koji ima potencijal da bude centar obnovljive energije, kao i da ima kapacitet da bude centar za tečni prirodni gas...Inače, naša energetska tržišta su mala, zavisna od uvoza i moramo sarađivati radi boljeg života svih građana u regionu - naveo je u pisanoj izjavi direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mandic

23.07.2022 09:29

Bravo 👏