DANAS SLAVIMO SVETOG STEFANA evo kako to rade pravi domaćini!

Autor:

Vesti

09.01.2018

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas slave Svetog prvomučeniku i arhiđakona Stefana. S obziron na to da se obeležava trećeg dana Božića za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji.

RepublikaFoto: youtube.com/ Banijaško Srce
Srećna slava svima koji slave

Svetog Stefana slavi veliki broj građana, a pošto pada na treći dan Božića, to je prva krsna slava u godini.

Sveti Stefan bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla. Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom.

RepublikaFoto: youtube.com/ SlugaBožiji
Sveti arhiđako Stefan

Svojom verom činio je mnoga čudesa među ljudima, a svojim protivnicima Jevrejima suprotstavljao se mudrošću i silom Svetog Duha. Optužen je da je hulio na Boga i na Mojsija, a uz pomoć lažnih svedoka i osuđen.

Odveden iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, poznat kasnije kao apostol Pavle.

Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Običaj je da se tog dana iznosi božićna slama iz kuće. Slamu nikako ne smete bacati, jer se verovalo u njenu plodotvornu moć, pa je stavljana radi podsticanja roda i napredovanja, u raklje drveća voćaka, u pčelinjak ili privredne zgrade, prenosi telegraf.rs

U šumadijskim selima se na Stefandan "polaze šljive". 

Po Banatu i Sremu su božićnu slamu uklanjali već odmah po ponoći na Stefandan. Slamu su uklanjale žene, po pravilu ćuteći - da se ne čuje kako odlazi Božić.

Ponegde su to žene činile nage, jer se verovalo da tako neće biti u kući buva.

Za ovu slavu šaljivo kažu da je drže škrtice, jer siti gosti posle Božićnog slavlja, teško da mogu mnogo da pojedu i popiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading