MNOGO POGREŠNIH ODGOVORA! Da li znate kako se zove mladunče košute? Nije ni bambi, a ni lane

Autor:

Vesti

26.05.2022

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je jedno pitanje vezano za životinje namučilo srpske korisnike društvene mreže Tviter, a retko ko je odmah znao tačan odgovor.

MNOGO POGREŠNIH ODGOVORA! Da li znate kako se zove mladunče košute? Nije ni bambi, a ni lane

Foto: Pixabay

- Kako se zove mladunče košute, da vas čujem i bez traženja na Guglu - napisala je jedna korisnica Tvitera.

Odgovori su krenuli da se nižu i dok su se jedni pitali koja je uopšte razlika između srne i košute i ko je čija ženka, drugi su počeli da nagađaju.

"Bambi. Zar neko zaista treba na netu da traži za lane?!", "Pa lane", "Jelen/košuta, srndać/srna su dve različite vrste životinja. U principu za oba mladunca se može reći lane", "Kukuuu...ja tek sad otkrih da košuta i srna nisu ista vrsta. Bila sam ubeđena da je mlada košuta srna...kao ono krava i junica", "Zove se lane. I nemoj da kažeš da nije, iznerviraću se sad", "Pitaćemo Draganu Mirković, jer Jeleni košute ljubeeeee, a gde si sada tiiiiiiiii", "Pa svi znamo da je bambi", "Jelenko", nizali su se odgovori korisnika.

Republika

Foto: pixabay.com

Mladi primerci

Koliko god čudno zvučalo tačan odgovor je jelensko tele, a neki su odmah i objasnili zbog čega je to tako, koje su razlike između ovih životinja i šta naš pravopis ima da kaže na ovu temu.

Da li rečnici razlikuju mladunče od srne i od košute?

Rečnik Matice srpske, najpre, ne razlikuje (kaže da je lane mladunče srne ili košute). Začudo, Rečnik srpskog jezika, koji je rađen na bazi RMS, kaže da je lane mladunče srne, a pod tele daje značenja: 1. mladunče govečeta, 2. mladunče košute. Znači da i leksikografija poznaje razliku.

Razlika između srne i košute?

U pitanju su različite životinjske vrste. Košuta je ženka jelena, a srna ženka srndaća. Košute su mnogo veće, krupnije, jake, sa tamnijim repom i kravolike. Srne su nežne, tanane, dugonoge i sa svetlijim repom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading