NA DANAŠNJI DAN UMRO JE TESLA: Pre 72 godine napustio nas je najveći um čovečanstva!

Autor:

Vesti

07.01.2018

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmog januara pre 72 godine umro je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova 20. veka i naučnik čiji su nas pronalasci uveli u novi milenijum.

RepublikaFoto: Republika
Živeli bismo u potpunom mraku bez Tesle

Bez Tesle ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju...

Izumeo je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor..., zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to pre nego što je izumeo planetarnu razmenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živeo 60 godina. 

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Muzej Nikole Tesle u Beogradu

Po njemu je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska. 


Tesla je umro je u snu, na Božić 1943. godine u hotelu "Njujorker" na Menhetnu, a vest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo telo pronađeno u hotelskoj sobi.

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najpre na groblju u Njujorku, a u Beograd je preneta 1951. gde se i danas čuva u njegovom Muzeju.
RepublikaFoto: Republika

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading