SPREMITE SE za promenu vremena! Prvo VRELO, a onda slede NEPOGODE! Kraj maja promenjiv!

Autor:

Vesti

21.05.2022

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Osetnije osveženje stiže krajem sledeće nedelje.

SPREMITE SE za promenu vremena! Prvo VRELO, a onda slede NEPOGODE! Kraj maja promenjiv!

Foto: Tanjug/J. PAP

Od sutra do sredine sedmice očekuje nas vrlo toplo vreme, uz ređu pojavu pljuskova i lokalnih nepogoda, dok bi drugi deo nedelje mogao doneti osetnije osveženje, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

Početkom sledeće nedelje biće toplo, ali uz povremene nestabilnosti, kojih trenutno najmanje ima na simulaciji ECMWF modela, dok ostali ipak povremeno i to posebno u noći ka utorku i utorak krajem dana imaju signal za lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalne nepogode - istakao je Čubrilo.

- Gde će tih nestabilnosti biti ukoliko se uopšte i jave sada nije moguće predvideti, ali bi generalno trebale biti češće nad severnim, središnjim i istočnim predelima. Temperature će biti znatno iznad proseka za ovaj deo godine i u sredu bi se trebala kretati od 27 do 32 stepena.

- Drugi deo nedelje bi, p mogao doneti porast vazdušnog pritiska nad severom Evrope što bi ka nama poslalo osetno svežiji vazduh po istočnoj periferiji tog anticikona. Ukoliko bi se to zahlađenje zaista i desilo i bilo praćeno sekundarnom ciklogenezom dovoljno blizu nas i bilo bi šansi i za obilnije padavine. Sledećih nedelju dana svakako relativno toplo uz ređu pojavu lokalnih nestabilnosti - završava Marko Čubrilo.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading