ČESNICA DONELA RADOST NAJMLAĐIMA!

Autor: Tanjug

Vesti

07.01.2018

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu i ostalim gradovima širom Srbije po običaju se lomila česnica, dok je grad Užice u saradnji sa Crkvom, prvi put ovog Božića organizovao ispred crkve Svetog Ðorđa lomljenje česnice prečnika preko 2 metra.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Velika česnica ispre Hrama Svetog Save

 Po ugledu na Beograd grad Užice je u saradnji sa Crkvom, prvi put ovog Božića organizovao ispred crkve Svetog Ðorđa lomljenje česnice prečnika preko 2 metra, sastavljene od 1.600 kajzerica, a prvi nalazač dukata je učenik Kristijan Katić.

Česnicu je izradilo i poklonilo PP Sreten Gudurić.

U česnici su se nalazila tri dukata, od kojih je dva poklonio Grad Užice, a jedan zlatara Karat.

Učenik Katić koji je pronašao dukat je rekao je da je čuo da pronaći paru u česnici znači sreću.

- Zbog toga sam srećan i nadam se da ći biti srećan cele godine i dobar u školi - rekao je Kristijan.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
U Beogradu kao i uvek gužva

I u Beogradu tradicionalno ispred Hrama Svetog Save Unija pekara organizovala je tradicionalno lomljenje česnice. Lomljenju česnice prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradski menadžer Goran Vesić, a ova godina, ako je verovati običajima, biće srećna i berićetna za najmlađe Beograđane 12-godišnju Dariju Tucaković i 10-godišnjeg Đorđa Stefanovića. 


Lomljene su dve česnice – veća je imala prečnik metar i po, pripremana je četiri, a pekla se dva sata. U njoj su bila tri zlatnika i deset srebrnjaka.

Česnica prečnika metar i po lomljena je i u Kruševcu, ispred Sabornog hrama Svetog Đorđa. Tri zlatnika su pronašli Teodora, Natalija i Lazar.

RepublikaFoto: Tanjug
Česnica se prvi put lomi u Užicu

Na česnici pekari su radili sedam sati, a Vladan Lukić, darodavac česnice iz pekare "Nana" kaže da je imala sedamdesetak kilograma, a pečena je sat i po vremena.

Teodora Stepanović je srećna jer je izvukla zlatnik, a, ističe, i u česnici kod kuće je pronašla dukat.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading