PALI BRATE, NARODNJACI SU ZAKON: Mitrovići iz sela Rajkovac postavili radio u štalu, ostali iznenađeni rezultatom

Autor:

Vesti

18.05.2022

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mleka kada slušaju muziku, a Jelena i Radovan Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, ovaj naučni fenomen su dokazali i u svojoj štali gde se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio. Ipak, kako kažu, njihove ljubimice ne reaguju baš na svaku vrstu muzike već samo na onu narodnu.

PALI BRATE, NARODNJACI SU ZAKON: Mitrovići iz sela Rajkovac postavili radio u štalu, ostali iznenađeni rezultatom

Foto: RINA

„Muzika smiruje krave, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mleka. Ubacili smo radio odavno, noću ne svira samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna muzika jer i mi to slušamo pa što ne bi i one, kad smo mi raspoloženi, to osećaju i krave pa su i one mirnije“, kaže Jelena.

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Naime, sve njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače, a kumovala im je Jelena.

„Zvezdana je dobila ime kada je igrala Zvezda utakmicu. Pozvala sam sina da pomogne jer se telila krava, rekao je ‘majko ne mogu, igra Zvezda’ i kada je na svet stiglo žensko tele ja sam joj dala ime Zvezdana. Par dana nakon nje se otelila i druga, ja sam se tome obradovala pa sam od milosti joj dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara“, priča nam domaćica.

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi, očekuju još veću pomoć države pa će im onda sve biti lakše.

 

„Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvek bila jedna od glavnih delatnosti u našoj porodici. Supruga i ja nismo zaposleni pa sve slobodno vreme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mleko predajemo i cena je solidna ali može biti i bolja. Koristimo i subvencije one nam dosta znače i ako bi bile veće sigurno bi povećali broj grla i ostali i dalje u ovom poslu“, kaže Jelenin suprug Radovan.

Ovaj bračni par ističe da sloga i ljubav mogu sve, radeći zajedno i dopunjavaju se u poslovima postigli su mnogo na svom imanju a planova ima i za budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading