ZASTRAŠUJUĆE RAZMERE SPECIJALNOG RATA PROTIV SRBIJE: Bombama na decu

Autor:

Vesti

17.05.2022

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Terorističke pretnje juče ispraznile škole u Beogradu, a na udaru se našli i aerodromi, mostovi, tržni centri, elektrane, vodovod...

ZASTRAŠUJUĆE RAZMERE SPECIJALNOG RATA PROTIV SRBIJE: Bombama na decu

Foto: E-Stock

Policija ispred škole

Gotovo ceo Beograd, od škola preko tržnih centara, aerodroma, mostova, javnih ustanova, vodovoda i elektrana našao se juče na udaru pretnji bombama! Čak 97 osnovnih i srednjih škola ujutro je dobilo preteće poruke mejlom, zbog čega je nastava obustavljena sve dok kontradiverzione jedinice MUP Srbije nisu izašle na teren i utvrdile da se radi o lažnim dojavama koje su potresle i decu i njihove roditelje.

Sve se ponovilo i uoči popodnevne smene, a onda je usledila serija pretnji upućenih na desetine adresa.

Jeziva poruka u mejlu

Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas uništiće sve oko sebe jer je svet truo, svi ste truli iznutra, glasila je poruka koja je stigla na adresu škola u Beogradu, ispisana ćirilicom.

ADRESA U REGIONU

- Eksplozive smo postavili na sledeće lokacije: Brankov most, Most Gazela, Novi železnički most, Most na Adi, Pančevački most, Narodni muzej, "Delta siti", TC "Zmaj", "Ada mol", Tržni centar "Stadion", Tržni centar "Konjarnik", Beogradski zoološki vrt, Javni akvarijum i tropikarijum, "Mekdonalds" Bežanijska kosa, Evrodom beogradski aerodrom, Glavna stanica Beograd, predsednikova kuća, gradsko veće, svaka elektrana, svaki objekat za prečišćavanje vode, ruska ambasada Beograd - stajalo je u mejlu, uz propratnu poruku:

- To smo uradili jer nam je dosta podrške Srbije Rusiji, a to su letovi "Er Srbije" za Moskvu i Sankt Peterburg, kao i odbijanje sankcija Rusiji. Je*ite se, kokoške-kukavice. Nastavićemo da radimo ovo dok ne prestanete!

Provajderi kriju ko šalje pretnje

Da bi se ušlo u trag osobi koja šalje mejlove, od provajdera se zahtevom traži lokacija s koje je mejl poslat. Kada su mejlovi u pitanju, provajder nije iz Srbije, već se zahtev mora slati ili "Guglu" ili Švajcarcima.

Republika

Foto: pixabay.com

Osobe koje šalju mejlove najčešće se ne kriju iza pseudonima

Ministarstvo unutrašnjih poslova svaki put uputi zahtev za lociranje, međutim, na provajderima je hoće li da odgovore. Neretko se dešava da ne žele, pogotovo kada ima mnogo prijava ili ako im zahtevi stižu svaki dan, a uz to imaju pravo da štite identitet korisnika.

Osobe koje šalju mejlove najčešće se ne kriju iza pseudonima, nekih izmišljenih imena, već im je ime na mejlu spoj znakova, slova i brojeva.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji s policijom pokušavaju da utvrde ko je slao preteće mejlove. Prema dosadašnjim saznanjima iz istrage, iza svega stoje strane obaveštajne službe, koje na ovaj način vrše pritisak na Srbiju. I sagovornici Republike ističu da je u pitanju psihološko-propagandni rat koji se vodi protiv naše zemlje.

- Neminovno je da zapadne službe stoje iza svega ovoga, ali mejlovi se verovatno šalju iz nekih susednih zemalja koje su pod patronatom Zapada. Razlog je uravnotežen stav naše zemlje povodom rata u Ukrajini, odnosno neuvođenje sankcija Rusiji, ali ne treba zanemariti ni pokušaje da se Beograd pomiri s ulaskom Kosova u Savet Evrope - ocenjuje Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

NIŠTA NIJE SVETO

On dodaje da je očigledno da zapadne obaveštajne službe u Srbiji imaju ljude koji im pružaju logistiku.

- Škole su izabrane kao meta jer su svesni da tu cirkuliše najveći broj ljudi, deca, nastavnici, a oni koji ubijaju na takav način ne prezaju od toga što su u pitanju deca. Zanimljivo je i samo kretanje ovog psihološko-propagandnog rata, a to je da je s vazduha (dojave bombi u avionima) polako prešao na tlo - ističe Spasić.

Kraljevčanin uhapšen, ispraznio kafanu

Policija u Kraljevu uhapsila je S. V. (42) iz tog grada zbog sumnje da je u nedelju uveče telefonom pozvao dežurnu službu i prijavio da je u jednom ugostiteljskom objektu postavljena bomba. Pripadnici MUP su odmah po prijavi izašli na lice mesta, zaposleni i gosti su evakuisani, a nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je dojava lažna, navodi se u saopštenju kraljevačke policije.

Kako su preneli pojedini mediji, osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda, zbog čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužilaštvu.

Sličnog mišljenja je i dr Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka.

- Zapadu ništa nije sveto, pa udaraju i na najosetljivije tačke svakog društva, čak i na decu u osnovnim školama da bi prisilili Vladu Srbije i predsednika Vučića da se priključe sankcijama Rusiji. Jasno je da iza ovoga stoje zapadne obaveštajne službe, koje plasiraju ovakve dezinformacije i pokušavaju da stvore paniku i nezadovoljstvo kod građana i osećaj da ih njihova država ne može zaštititi, za šta, prema njima, treba okriviti prvog čoveka u državi. Njihove namere su jadne i jasne - kaže Bjegović za Republiku.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading