TABLETA KOJA ŠTITI OD VIRUSA HIV-A KOŠTA 5.500 DINARA! Može da se kupi i u SRBIJI, ali ovo morate da uradite prvo!

Autor:

Vesti

16.05.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim pilule koja se uzima pre rizičnog odnosa, postoji i terapija koja se uzima posle potencijalne izloženosti virusu, a smanjuje rizik za 80 odsto

TABLETA KOJA ŠTITI OD VIRUSA HIV-A KOŠTA 5.500 DINARA! Može da se kupi i u SRBIJI, ali ovo morate da uradite prvo!

Foto: pixabay.com

Nakon alarmantne informacije koju je objavio Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent" - da je virusom HIV, zaražen dosad u Srbiji rekordan broj ljudi - čak 3.000, Jelena Jevtović iz tog udruženja za Kurir je govorila o terapiji koja smanjuje rizik od inficiranja za čak 99 odsto, a za koju malo ko zna!

- Moguće je koristiti terapiju za prevenciju HIV (PrEP i PEP). Preekspoziciona profilaksa (PrEP) terapija je za osobe koje nemaju HIV, ali su u riziku da se zaraze i s njom se počinje pre rizičnog odnosa. Ako se ispravno koristi, PrEP smanjuje rizik od inficiranja putem seksa za više od 99 odsto. Ako je osoba imala nezaštićeni seks, treba da nam se obrati kako bismo je uputili na postekspozicionu profilaksu (PEP) - terapiju koja se uzima do 48/72 časa od potencijalne izloženosti HIV, kao što je nezaštićen seksualni odnos. Neke studije pokazuju da PEP smanjuje rizik od inficiranja za 80 odsto - navodi Jevtovićeva.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Ona dodaje da su najbolja prevencija testiranje na HIV zajedno s partnerom, korišćenje kondoma pri svakom seksualnom odnosu i nedeljenje igala za korišćenje droga.

U Srbiji je lek registrovan 2018, ali nije na listi lekova koje pokriva RFZO. Kupuje se, a cena u apotekama je oko 5.500 dinara.

- Prema vodiču Evropskog AIDS kliničkog društva, pre uzimanja PrEP obavezno je uraditi test na HIV, hepatitise i druge polno prenosive infekcije, kao i test funkcije bubrega (kreatinin iz seruma, EGFR). Ako osoba nije vakcinisana protiv hepatitisa B, savetuje se vakcinacija. Te analize rade se na infektivnim klinikama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u "Potentu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading