NAREDNIH DANA GRAD I OLUJNI VETAR: Detaljna vremenska prognoza do kraja maja, a evo i kakvo nas LETO čeka

Autor:

Vesti

13.05.2022

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Letnje temperature su već nadmašile prolećne u Srbiji, pa se može reći da su one i uvod u naredno godišnje doba, ako zanemarimo povremeni njihov pad do početka leta.

NAREDNIH DANA GRAD I OLUJNI VETAR: Detaljna vremenska prognoza do kraja maja, a evo i kakvo nas LETO čeka

Foto: pixabay.com

Ovo leto, kako kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) prof. dr Jugoslav Nikolić, diplomirani meteorolog, kako se sada može videti po prognozama, biće toplo i sušno.

Temperature će biti iznad višegodišnjeg proseka u junu, julu i avgustu, a prognozira se da će količina padavina u tim mesecima biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji.

Vreme do kraja maja

Za početak, prof. dr Nikolić nam otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja maja, koje će, kako navodi, biti promenljivo nestabilno i toplije, sa čestom pojavom kiše, ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Kiša

- U periodu od 14. do 19. maja prognozira se promenljivo, nestabilno i toplije vreme za ovo doba godine, uz razvoj grmljavinskih oblaka u drugoj polovini dana, uz mestimičnu pojavu kiše, ili kratkotrajnih pljuskova. Posle toga, do 22. maja, u većem delu Srbije očekuje se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme, sa dužim sunčanim intervalima, dok je u Istočnoj Srbiji i u planinskim predelima, u popodnevnim i večernjim satima, moguć razvoj oblačnosti, uz ređu pojavu pljuskova praćenih grmljavinom. Oko 14. i 17. maja postojaće uslovi za razvoj vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i nešto intenzivnijim padavinama - kaže prof. dr Nikolić za RHMZ.

Leto toplo i sušno

Što se tiče juna, jula i avgusta, izgledi su da će oni biti topli i sušni u celoj Srbiji.

- Očekuje se srednja junska temperatura vazduha za 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka, koja bi se kretala u intervalu od 20 do 23 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12 do 17. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jun biti od 24 do 26 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 14 do 20 - navodi on.

Republika

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Vreme u Srbiji

Srednja maksimalna temperatura u julu trebalo bi da bude još viša:

- Srednja julska temperatura vazduha, ako se ostvari prognoza, bila bi iznad višegodišnjeg proseka za oko 3 stepena. Kretala bi se u intervalu od 23 do 26 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za jul biti od 30 do 32 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 24.

U tim okvirima kretaće se temperatura i u avgustu.

- Srednja avgustovska temperatura vazduha imaće vrednosti od 23 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 16 do 20, odnosno bila bi iznad višegodišnjeg proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za avgust biti od 31 do 33 u nižim predelima, a u planinskim predelima od 20 do 26 stepeni - kaže profesor Nikolić i dodaje da se prognozira da će količina padavina, za jun, jul i avgust, biti ispod prosečnih vrednosti u celoj Srbiji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading