NE RADITE TO SEBI: Za Božić nemojte da pijete OTVORENO VINO od Nove godine!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

06.01.2018

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvorili ste flašu vina, ali toliku količinu alkohola ne možete sami da popijete pa ste rešili da je tako sačuvate otvorenu i pijete vino iz nje nekoliko dana. Ali, koliko zapravo tako otvorena flaša sve da vam stoji?

RepublikaFoto: pixabay.com
Uživajte i istrošite celu flašu istog dana

Stručnjak za vino Kolin Lili dao je par saveta kako da najbolje uživate u vinu kao i da za optimalni ukus vina morate da dovršite flašu istog dana. To znači da čak i ako ostavite flašu otvorenu samo jedan dan ili dva pre nego opet sipate vino, ukus će već biti drugačiji i po svemu sudeći loš.

-Kada otvorite flašu, najbolje je da je popijete u roku od 6 sati od otvaranja jer se tako ukus vina ne menja, rekao je Kolin.

RepublikaFoto: pixabay.com

Od momenta kada je otvorena pa narednih dva ili više dana, flaša vina će imati drugačiji i za neke čak i grozan ukus. Isto važi i za kuvanje, pa zato dobro razmislite kada sledeći put koristite već otvoreno vino za spremanje nekog specijaliteta jer sigurno ne želite da vam takvo vino pokvari ukus hrane.

Kako biste spasili vase vino potrebno je da ga pravilno čuvate. Ako vase boce sa pampurima čuvate uspravno, onda grešite. Postoji jako dobar razlog zašto u vinarijama čuvaju vino u položenom položaju. Kritičar za vino Džoan Simon kaže da vino treba čuvati u položenom položaju kako bi ono bilo u kontaktu sa pampurom koji se tako neće osušiti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ukoliko se pampur osuši može da pukne i tako suv dospe u vino. Iako prilikom otvaranja uspete da izvučete ceo pampur, komadići mogu ipak da završ u vašem vinu, a onda i u stomaku, piše Daily mail. Najbolje je koristiti nežan i okrugao otvarač za vino pre nego one oštre kako biste izbegli lomljenje i krnjenje pampura.

Ukoliko u vašem domu nemate mesta da držite položene flaše sa pampurima onda birajte one sa običnim čepovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading