Šarčević obišao gimnaziju u Kragujevcu - šteta 20 miliona dinara

Autor: Tanjug

Vesti

06.01.2018

10:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema prvim procenama, šteta nakon požara u kragujevačkoj gimnaziji je oko 20 miliona dinara, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon obilaska gimnazije.

RepublikaFoto: twitter.com/nbozic
Kragujevačka gimnazija

On je precizirao da je za građevinske radove neophodno oko 14 miliona dinara, a da je ostatak za opremu.

- Ovo je jedna od najboljih škola u Srbiji. Kragujevac će sa Suboticom za godinu i po dana biti u programu Međunarodne mature - naglasio je Šarčević i dodao da će obnova Gimnazije umnogme biti olakšana, jer je škola sa pet projekata već aplicirala kod Ministarstva prosvete i dobila neophodne saglasnosti.

- Direktorka me je obavestila da su već aplicirali kroz redovne projekte za sredstva koja daje Ministarstvo prosvete, da su pribavljene sve dozvole. To nama omogućava da možemo odmah da preusmerimo sredstva iz budžeta i budemo glavni nosioci posla - rekao je Šarčević.

Ministar je dodao da su pomoć ponudili mnogi privrednici, građani, te da je ova nesreća pokazala i dobru stranu, a to je solidarnost ljudi.

Upitan zašto dolazi tri dana nakon požara, ministar je rekao da nije njegova namera da hvata počinioca i da "raščišćava stolice", već da napravi plan za obnovu.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić naglasio je da je požar u Gimnaziji potresao sve Kragujevčane i da je najvažnije sada da se svi fokusiraju na rekonstrukciju, kako bi se omogućilo da škola počne sa normalnim radom i da deca ne gube nastavu.

- Grad će pomoći finansijski i organizaciono - rekao je Nikolić i dodao da je ovo možda idealna prilika da se uđe u ozbiljniju rekonstrukciju zgrade kragujevačke Gimnazije, koja je pod zaštitom države.

Požar u kragujevačkoj Gimnaziji, koji je izbio pre tri dana, podmetnuo je N.G., a izgorele su zbornica, kabinet direktora, računovodstvo i jedna učionica.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Direktorka kragujevačke Gimnazije Slavica Marković pojasnila da je N.G. još 2012. godine raskinuo ugovor sa školom o zakupu prostorija, a da će istraga pokazati šta je bio njegov motiv za paljenje Gimnazjie.

Ona nije mogla da precizira da li će đaci 9. januara moći da krenu u školu ili će im prvi deo zimskog raspusta biti produžen za još nekoliko dana.

- Mi se trudimo da zgradu dovedemo u stanje da učenici mogu da nastave sa nastavom. Da li ćemo krenuti 9. ili produžiti za nekoliko dana, da bi se i mirisi uklonili, odlučićemo zajedno sa Ministarstvom prosvete, odnosno školskom upravom - rekla je ona.

Ministar prosvete je, nakon što je obišao Gimnaziju i razgovarao sa zaposlenima, održao sastanak sa predsednicima lokalne samouprave - gradonačelnikom, njegovim pomoćnicima, rukovodiocem školske uprave, načelnikom šumadijskog upravnog okruga i drugima - kako bi obnova kragujevačke Gimnazije bila što pre završena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading