MUČENICI SVETLI KRV SVOJU PROPIŠE, I SVU ZEMLJU CRNU KRVLJU OBAGRIŠE: Danas slavimo svete apostole Aristarha, Puda i Trofima

Autor:

Vesti

28.04.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svete apostole Aristarha, Puda i Trofima.

MUČENICI SVETLI KRV SVOJU PROPIŠE, I SVU ZEMLJU CRNU KRVLJU OBAGRIŠE: Danas slavimo svete apostole Aristarha, Puda i Trofima

Foto: youtube.com/printscreen

Ovi behu iz broja Sedamdesetorice apostola. Aristarh bi episkop u Apamiji Sirijskoj. Pominje ga apostol Pavle nekoliko puta (Dela Ap. 19, 29; Kološ. 4, 10; Filim. 23.). U Efesu bio je uhvaćen sa Gajem od gomile naroda, koja se beše digla protiv Pavla.

Kološanima piše apostol Pavle:

Pozdravlja vas Aristarh koji je sa mnom u sužanstvu.

A u poslanici Filimonu naziva Pavle Aristarha pomagačem njegovim, zajedno sa Markom, Dimasom i Lukom.

Pud je bio ugledan građanin rimski. Ap. Pavle ga spominje jedan put (II Tim. 4, 21). Dom Pudov bio je najpre utočište vrhovnim apostolima, a posle se obratio u crkvu, nazvanu Pastirska.

Trofim je bio iz Azije (Dela Ap. 20, 4) i sledovao je ap. Pavlu na njegovom putu, Na jednom mestu piše ap. Pavle: Trofima ostavih u Miletu bolesna (II Tim. 4, 20). U vreme Neronova gonjenja, kada apostol Pavle bi posečen, posečeni behu i sva tri ova slavna apostola.

Tropar (glas 3):

Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading