NAJČEŠĆI MITOVI O ČITANJU KOD DECE: Veoma mala deca ne mogu da uče da čitaju - imaju kratak raspon pažnje!

Autor:

Vesti

25.04.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako treće dete nauči da čita pre polaska u školu, a sposobnost ranog čitanja u prvim godinama života povezana je sa daljim uspehom deteta...

NAJČEŠĆI MITOVI O ČITANJU KOD DECE:  Veoma mala deca ne mogu da uče da čitaju - imaju kratak raspon pažnje!

Foto: pixabay.com

Kada je reč o vaspitanju dece nakon što prođe faza zabrinutosti oko puzanja, hodanja, pričanja i skidanja pelena sledi faza zabrinutosti oko slova i brojeva. Zašto moje dete nije zainteresovano za slova?, Zašto neki njegovi vršnjaci već broje do 10?, Treba li moje dete da zna slova i brojeve pre prvog razreda?. Ipak, baš kao i odrasli, i deca se razlikuju u interesovanjima. Ono što je jednom detetu zanimljivo sa 4, pa brže nauči, nekom drugom će biti tek sa 6 godina i to je sasvim u redu.

Sposobnost ranog čitanja u prvim godinama života, međutim, povezana je sa daljim uspehom deteta, pokazala su istraživanja Instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala iz Filadelfije. Nakon rada sa više od 20.000 dece sa povredama mozga iz 120 zemalja, stručnjaci Instituta su ustanovili da je decu moguće naučiti da čitaju još u prvoj godini života. Evo najčešćih mitova o čitanju kod dece...

Mit broj 1 Deci koja nauče da čitaju u prvim godinama života, biće dosadno kada krenu u školu


Međutim, i deci koja nisu naučila da čitaju,takođe, će biti dosadno. Svim mališanima je dosadno u školi.

Ključ je u tome ko će bolje podnositi dosadu. Iskusni učitelj bi trebalo da dete koje već zna da čita pošalje u biblioteku. Idealno bi bilo kada bi tamo bilo nekog da mu se posveti i objasni nepoznate reči, jer bi onda ono naučilo da pravi razliku između sinonima i još više razvilo svoju sposobnost čitanja. Deca koja ne znaju da čitaju kada krenu u školu naučiće nekoliko stotina reči do kraja školske godine. Oko 35 odsto njih neće ovladati čak ni sa tih nekoliko stotina i biće frustrirani i demoralisani.

Republika

Foto: pixabay.com

Svim mališanima je dosadno u školi

Mit broj 2 Dete koje zna da čita pre škole postaće uobraženi genije

Deca koja nauče da čitaju kada su mala, već su naučila da dobijaju informacije. Kao rezultat se javlja povećani intelektualni rast u poređenju sa onom koja nisu imala tu mogućnost. Dete kada ima razvijenu sposobnost čitanja može da istražuje svet kroz knjige i nije u potpunosti zavisno od odraslih.

Dete stiče na ovaj način puno znanja i time raste njegovo samopouzdanje. Netačno je da to od njega stvara uobraženog genija. Najmlađi su prirodno ljubazni i velikodušni, osim u slučaju kada su okruženi neljubaznim ljudima.

Deca koja su provodila dosta vremena sa roditeljima koji su ih učili da čitaju više su zadovoljna sobom i imaju veće šanse da budu "mirotvorci" u školi.

Mit broj 3 Veoma mala deca ne mogu da uče da čitaju, jer imaju kratak raspon pažnje


Pažljivo posmatrajte dete staro 18 meseci. Često izluđuje sve oko sebe, jer je radoznalo i hiperaktivno. Ali, istina je da dete obraća pažnju na sve.

Veoma malo dete koristiće sva čula u učenju o svetu. Neće hteti da napusti sobu dok ne proveri šta je sve u prostoriji koja je nepoznata za njega. Deca imaju izvanrednu pažnju i entuzijazam za učenjem. Zato kada poželimo da ih naučimo da čitaju treba to učiniti jer je zapanjujuće koliku će količinu reči usvojiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading