SPREČENA EKOLOŠKA KATASTROFA U SREMSKOJ MITROVICI!

Autor: Narcisa BOŽIĆ

Vesti

04.01.2018

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ulazu u Sremsku Mitrovicu kod imanja Poljoprivrednog dobra ’’Mitrosrem’’ na Glacu danas u ranim jutarnjim satima sve je vrvelo od policije, gradskih, republičkih i pokrajinskih inspektora.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ

Prema prvim informacijama u šumama nedaleko od reke Save pronađeno je 19 kesa sa mesom i salamom posutim, kako ’’Srpski telegraf’’ nezvanično saznaje, zabranjenim otrovom ’’firadanom’’ izuzetno toksičnim za ljude i životinje.

- Godinama ovde napasam ovce, imam ih 160 i kolega još 200. Nikom ne smetamo, u okolne njive ih ne vodimo, jer ovde imaju sve što im je potrebno, odličnu ispašu i vodu u blizini. Juče, u sredu oko 14 sati čim sam video neke sumnjive kese sa hranom otvorene pozvao sam telefonom kolegu čobana da dođe da ih uklonimo.

- Nisam, nažalost, video da je moj verni pas pulin Bulja već jednu otvorio i pojeo otrovanu salamu. Za manje od deset minuta uginuo je, pomoći mu nije bilo - još uvek u šoku priča nam vlasnik stada Milenko Drotarević, pokazujući otrovanu hranu, koja će zajedno sa lešom psa biti analizrana u Novom Sadu.

Milenko uverava da se radi o otrovnom ’’furadanu’’, koji, kako kaže, odmah prepozna po crvenkastoj boji i gustoj lepljivoj strukturi.

Nekada su, kaže, seljaci kukuruz uvaljali u ovaj otrov za zaštitu od štetočina, a sada se može nabaviti samo ilegalnim kanalima iz Albanije i Turske, jer ga unazad deset godina nema.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ

- Odmah sam slučaj prijavio mitrovačkoj policiji. Ovde je reč o osveti, pouzdano znam o kome se radi, jer je ista ta osoba izazvala jesenas požar na mom salašu o čemu je takođe obaveštena policija - tvrdi ovčar.

U Gradskoj upravi za komunalne poslove saznajemo da je juče po pozivu MUP-a na teren prva izašla Gradska komunalna policija i gradske inspekcije, a jutros su uzorke uzimale republička i pokrajinska Fitosanitarna i Veterinarska inspekcija, kao i nadležni iz Sektora za bezbednost Sremskog okruga.

Sumnja se da je bačeno još otrova, te okolne šume češljaju šumari ’’Vojvodina šuma’’ na čijem terenu je otrov i pronađen.

Zvanična potvrda da li se radi o izuzetno toksičnom ’’firadanu’’ stići će ovih dana iz Instituta za zaštitu bilja u Beogradu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading