DECA MOGLA DA IZGINU ZBOG FIRME MINISTRA NOVICE TONČEVA: Srušio se plafon u osnovnoj školi u Umki

Autor: K. I. - E. S. T.

Vesti

14.04.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krov koji je radila "Tončev gradnja" pao i potpuno demolirao, srećom, praznu učionicu.

DECA MOGLA DA IZGINU ZBOG FIRME MINISTRA NOVICE TONČEVA: Srušio se plafon u osnovnoj školi u Umki

Foto: Tanjug/ST/printscreen

Samo puka sreća spasla je živote dece koja idu u Osnovnu školu "Dositej Obradović" u Umki, naselju nadomak Beograda. Tamo se, naime, tokom noći između srede i četvrtka potpuno urušio plafon (krov) novoizgrađene sale, zatrpavši jedan od dva kabineta za tehničko. Da se ovo dogodilo tokom nastave, a ne noću, brojali bismo mrtve đake.

Reč je o objektu koji je gradila "Tončev gradnja", firma iza koje stoji ministar i funkcioner SPS Novica Tončev.

Roditelji: Odmah se videlo da ne valja!

Deca u OŠ "Dositej Obradović" nastavu trenutno pohađaju napolju i u drugim kabinetima, koji se nalaze u drugom delu škole. Jedan od roditelja kog je naša ekipa zatekla ispred škole nije krio koliko je ogorčen na "Tončev gradnju":

- Kad sam video kako je sve urađeno, već na prvi pogled, nije mi se dopalo. Šrafići, žice koje vire posvuda, odmah mi nije delovalo kako treba. Bilo je mnogo manjkavosti, koje su se u hodu otklanjale.

PROBIJALI ROKOVE

Srpski telegraf juče je od roditelja čija deca idu u pomenutu školu, ali i nastavnika, čuo da je još tokom gradnje bilo problema s "Tončev gradnjom".

- Rokove su konstantno probijali, a kada su konačno završili radove, otprilike pre tri godine, mukama nije bio kraj. Jer na upotrebnu dozvolu čekalo se sve do marta 2021. Možete misliti koliko im je propusta pronađeno i koliko su kvalitetno radili - ispričao nam je jedan nastavnik.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

OŠ Dositej Obradović

U gradnju fiskulturne sale uloženo je oko 800.000 evra. Ta sala je fizički odvojena od ostatka škole, zajedno s dva kabineta za tehničko. Plafon jednog od tih kabineta nije izdržao ni tri godine, što je moglo da rezultira nezapamćenom tragedijom.

- Sve se desilo tokom noći, domar je ujutru video alarm, a onda, kada je došlo vreme da đaci uđu u učionicu, bili su šokirani. Sreća je ogromna da je to bilo tokom noći. Mi smo sada sve zatvorili, ceo taj deo i salu i kabinete tehničkog, budući da se to desilo u jednom od kabineta - objašnjava za Srpski telegraf direktor škole Dragan Mišić.

Škola je odmah preduzela mere zaštite, obavestila nadležne, a čitav novi objekat zatvoren je do daljeg.

Neki od bisera Novice Tončeva

- pretio blokadom auto-puta Beograd-Skoplje ako još neko od direktora iz SPS u Surdulici bude smenjen

- lomljenjem kanalizacionih šahta i nasiljem svetio se meštanima koji nisu glasali za njega

- četiri saradnice Novice Tončeva uhapšene zbog malverzacija u javnim nabavkama

- kad mu je iz gepeka audija ukraden kofer sa 5.000 evra, rekao je da te pare uvek nosi sa sobom i da to i nije neka suma

- oko 170 miliona dinara iz kase opštine Surdulica završio na računu lokalnog fudbalskog kluba koji vodi sin Novice Tončeva

- iako ministar, krajem marta prošle godine, u jeku borbe protiv koronavirusa, s fudbalerima srpske reprezentacije otputovao je u Azerbejdžan da gleda utakmicu

- Niko tu sad ne sme da ulazi, ni u taj deo koji nije oštećen, niko tu sad ne bi uveo decu, nedajbože da se desi nešto, šta čovek da radi posle, samo da se ubije. Dolazili su i predstavnici "Tončev gradnje". Rekli su da će sve da saniraju u najkraćem mogućem roku. Nama je sad problem, ne smemo rizikovati s tom drugom učionicom, koja je istovetna prvoj - zaključuje Mišić.

NE ZNAMO UZROK

Srpski telegraf poslao je juče pitanja ministru Tončevu. Između ostalog, pitali smo ga i da li je svestan kakva je tragedija mogla da se dogodi. Dobili smo, međutim, odgovor koji počinje tvrdnjom da je reč o "odgovornoj firmi koja je odmah reagovala".

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

OŠ Dositej Obradović

- "Tončev gradnja" je taj objekat završila pre tri godine i škola je dobila upotrebnu dozvolu, što znači da su radovi izvedeni po projektu i garancija za te radove je istekla, ali mi, kao odgovorna firma, odmah smo reagovali i uradićemo nov plafon koji je od gips kartonske ploče, a nije krov pao. Ne znamo uzrok pada. Tamo su dve učionice identične, u jednoj je plafon pao, u drugoj nije - naveo je Tončev.

Na pitanje da li se tako nešto već dešavalo odgovorio je da je ovo prvi takav slučaj u 60 godina postojanja firme.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading