KUPCI, OPREZ: Pažljivo birajte robu - UVALJUJU NAM POKVARENU RIBU!

Vesti

04.01.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U danima oko Badnjeg dana proda se oko 300 tona sveže ribe, a ribarnice koje ne mogu da isprate 40 puta veću tražnju nego inače često koriste ovaj praznik da nam uvale nekvalitetne, predugo zamrznute, pa čak i pokvarene proizvode.

RepublikaFoto: Tanjug
Prodavci najčešće podmeću odmrznutog vijetnamskog soma pangazijusa umesto sveže i znatno skuplje ribe list

Prodavci na pijacama i u prodavnicama najčešće nam podmeću odmrznutog vijetnamskog soma pangazijusa umesto sveže i znatno skuplje ribe list. Uvoznici tvrde da vijetnamski som, umesto deset odsto ledene glazure, često ima dva i po puta više, što znači da kupac posle odmrzavanja dobija mnogo više vode nego mesa.

7 kilograma ribe pojede prosečan Srbin

Ribar Milan Protić objašnjava da bajatu ribu prvo otkriva neprijatan miris, ali može da se prepozna i po mutnim i upalim očima i suvim škrgama.

21,4 kilograma ribe pojede prosečan žitelj zapadne Evrope

- Koža svežih riba mora biti vlažna, neoštećena i sa metalnim sjajem. Krljušt mora da bude čvrsto priljubljena uz telo, a sveža riba mora biti glatka tako da izmiče iz ruku.

Ribu uvozimo iz Tajlanda, Argentine, Norveške, Kine, Vijetnama

Meso svežih riba je čvrsto i kada se pritisne palcem brzo se vrati u pređašnje stanje. Ako je meso mekano, slepljeno uz kost i neelastično, nemojte da kupujete ribu. Takođe, ako riba ne stoji na ledu, ne kupujte je - priča ovaj alas.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako prepoznati kvalitetnu ribu

SVEŽA RIBA POKVARENA RIBA
prijatan miris neugodan, oštar miris na trulež
oči bistre i izbuljene oči mutne i upale
škrge vlažne škrge suve i sivkastosmeđe
koža vlažna, neoštećena, metalnog sjaja koža ispucala, nabrekla, bez sjaja
krljušt pripijena uz telo krljušt otpada
meso čvrsto meso meko, sivo i neelastično
analni otvor stisnut analni otvor ispupčen

POLA ZARADE ZA PROSLAVU BOŽIĆA

Obilje na prazničnom stolu simbol je bogatstva tokom cele godine, pa i najštedljiviji građani Srbije za vreme Božića troše bez mnogo razmišljanja. Prebranac, riba, riblja čorba i ostali posni specijaliteti krasiće trpezu za Badnje veče, dok će božićni ručak neizbežno obuhvatiti predjelo, pite, pečenje, sarme, torte i slične đakonije.

30 firmi uvozi ribu u Srbiju

Da bi se ova dva dana obeležila kako dolikuje, nezaobilazna je i činija sa suvim i jezgrovitim voćem, badnjak, pšenica, ali i sitni poklončići za ukućane, što prosečnu porodicu košta gotovo polovinu plate, a i više ukoliko odluče da okrenu prase ili jagnje na ražnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading