Srpski general obučavao Ukrajince: Nik Dučić imao ključnu ulogu u pripremi vojnika bivše republike SSSR

Autor:

Vesti

23.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalne ukrajinske oružane snage, koje na terenu zadaju najteže udarce ruskoj vojsci od početka rata na teritoriji bivše republike SSSR, obučavao je, ni manje ni više, nego poznati brigadni general Nik Dučić - čovek koji je 2018. bio komandant američke baze Bondstil na Kosovu, a koji je u to vreme privlačio ogromnu pažnju domaće javnosti zbog ljubavi prema svemu srpskom.

Srpski general obučavao Ukrajince: Nik Dučić imao ključnu ulogu u pripremi vojnika bivše republike SSSR

Foto: printscreen

Naime, Dučić je, iako rođeni Amerikanac, oduvek veliki poštovalac srpske tradicije, pravoslavac je i svojevremeno je za domaće medije otkrio da slavi Svetog Nikolu i da svoje troje dece uči našim običajima.

Slavi Svetog Nikolu i decu uči srpskim običajima

- Nik Dučić ima 54 godine

- sin je Đorđa Dučića

- za Ameriku je otišao njegov deda Obrad, rođeni Trebinjac

- majka mu je Bernis, poreklom iz Hercegovine

- sebe opisuje kao Amerikanca srpskog porekla

- pravoslavac je i član Crkve Svetog Stefana u Alhambri, u Kaliforniji

- više puta je rekao da sinove Luku i Ivana i ćerku Nataliju uči srpskim običajima

- srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić mu je predak

- diplomirao je nuklearnu fiziku

- komandant u Bondstilu je bio devet meseci

Otkriće o njegovom aktivnom angažmanu u obuci ukrajinskih snaga izneo je austrijski dnevnik Kronen cajtung, za koji je Dučić i potvrdio navode o svojoj, kako se sada pokazuje, više nego važnoj ulozi u toku rata. On je u periodu od 2015. do 2016. bio stacioniran u Javorivu, gde je, kako navodi bečki list, obučavao ukrajinske trupe i preneo im zapadne vojne taktike.

Republika

Foto: printscreen

Nik Dučić i Ramuš Haradinaj

- Pokušali smo da ukinemo centralizovanu komandnu strukturu bivšeg Sovjetskog saveza. Više sloboda za niže oficire, koji pre pada čelične zavese gotovo nisu mogli da donose nijednu odluku - objasnio je Dučić, govoreći o vojnom programu SAD koji je ta zemlja u Ukrajini počela da sprovodi već od 1993, nedugo nakon raspada SSSR.

Moj stav

Dmitrij Medvedev, zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Amerika ima za cilj da ponizi, podeli i na kraju uništi Rusiju, ali naša zemlja nikada neće dozvoliti da se to dogodi

- Cilj drugog programa saradnje Vašingtona i Kijeva JMTG-U bio je i da se uspostavi veća sposobnost preživljavanja u borbi protiv separatista na istoku, nešto što je sada dalo efekte protiv velikog napada ruske vojske - primećuje Kronen cajtung i dodaje da su male, nezavisne jedinice, zajedno sa snajperima i protivtenkovskim raketama, upravo stvari koje duž linije snabdevanja zadaju teške gubitke Rusima.

Putinov izaslanik podneo ostavku?

Jedna od glavnih vesti u svim svetskim medijima bila je navodna ostavka specijalnog izaslanika Vladimira Putina za veze sa međunarodnim organizacijama Anatolija Čubajsa (66). Prva je tu vest objavila američka agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore, navodeći da je Čubajs ustao protiv šefa Kremlja i njegove odluke da izazove rat u Ukrajini. Navodno je zato i napustio Rusiju. Čubajs je jedan od retkih reformatora ruske ekonomije iz devedesetih koji je ostao u Putinovoj vladi.

- Pomogli smo da se uspostavi nova kultura među ukrajinskim vojnicima, koji ranije nisu mrdnuli rukom bez naređenja - istakao je Dučić i kazao da su programi partnerstva stvorili tesne veze s Ukrajinom, koje se nastavljaju i u sadašnjim teškim vremenima.

Amerikanci tvrde: Sklonjen je Šojgu!

Američki list Njujork tajms preneo je opsežnu analizu dvojice stručnjaka Antona Trojanovskog i Majkla Švirca, koji tvrde da je u Kremlju zavladala prava panika izazvana ruskim vojnim neuspesima na tlu Ukrajine, zbog čega je, kako ističu, Vladimir Putin rešio da se obračuna s nekim od najbližih saradnika. Među njima je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tvrdi Andrej Soldatov, stručnjak za ruske vojne i sigurnosne službe. Šojgu se, navodno, u javnosti nije pojavio od 27. februara jer je "pretrpeo gubitak položaja".

- Imam prijatelje među ukrajinskim vojnicima. Srceparajuće je, ali oni žive pod brutalnim ruskim napadom. Ponudio sam njima i njihovim porodicama moju kuću u SAD - otkrio je Dučić za Kronen cajtung.

Rusi, pomirite se sa sudbinom

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin konačno trebalo da čuje istinu i pomiri se sa sudbinom da njegove snage ne uspevaju da napreduju u Ukrajini uprkos kontinuiranom teškom bombardovanju gradova širom te zemlje.

- Putinova ofanziva je zapela uprkos svim razaranjima, koja donosi iz dana u dan - poručio je Šolc i dodao da rat ne uništava samo Ukrajinu već i budućnost Rusije.

Inače, juče su nastavljene bespoštedne borbe u Ukrajini, a najteža je situacija u Marijupolju, koji je, kako je ranije istakao predsednik te zemlje Volodimir Zelenski, pod konstantnim ruskim bombardovanjem, zbog čega je pretvoren u pepeo. Vlasti čuvenog lučkog grada tvrde da Rusija nije zainteresovana za njega, već da ga sravni sa zemljom i tako sebi omogući koridor ka Krimu. Više od 560 osoba je evakuisano iz Marijupolja za 24 sata, ali Zelenski tvrdi da ih je još oko 100.000 zarobljeno bez hrane, bez vode i bez lekova. Važna bitka očekuje se i u gradiću Voznesensku, koji je početkom marta uspešno odbio nalet Rusa, ali se sada strahuje da bi u novom prodoru mogao da padne i omogući prolaz snagama Vladimira Putina direktan prolaz ka Odesi. Rusko ministarstvo odbrane juče je objavilo snimak borbenog broda koji lansira osam krstarećih raketa kalibar na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, što je drugi put, nakon Sirije, da je Moskva upotrebila te projektile. Prikazan je i udar obalskog raketnog sistema "Bastion".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

23.03.2022 21:45

I on je jedno americko govance