SRPSKE ŽRTVE OSTAJU U MRAKU: "Aida" može, "Mrak" ne može

Autor: V. J. STOJIĆ - J. JOKANOVIĆ

Vesti

22.03.2022

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film o pogromu odbijen na 20 festivala

SRPSKE ŽRTVE OSTAJU U MRAKU: "Aida" može, "Mrak" ne može

Foto: printscreen

Film "Mrak" reditelja Dušana Milića, čija je radnja inspirisana događajima iz martovskog pogroma 2004, odbijen je na čak 20 međunarodnih festivala. Takve odluke obrazlažu se izgovorima da je mnogo kvalitetnih filmova iz celog sveta. Suština je, međutim, da, ma koliko bili autentični događaji koje film obrađuje, prosto ne prolazi ništa gde su Srbi žrtve, a ne zločinci.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Srpski manastiri spaljeni do temelja

Inspiracija za film bilo je pismo 15-godišnje devojčice iz jednog kosovskog sela, koja se obratila tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću i ono je pročitano pred Savetom bezbednosti UN. Međutim, težak život dece u srpskim enklavama, ispričan kroz lik devojčice Milice, o njenim strahovima, životu u kući bez struje, opasanoj bodljikavom žicom i odlaskom u školu blindiranim vozilom, svakodnevica je i danas dece u enklavama. Ali takva, kakva je, nije prihvatljiva za zapad i njihovu sliku o nama kao negativcima, a Albancima kao žrtvama.

Projekat "Kvo vadis, Aida" gurali kako su znali i umeli

Kakav tretman istina ima na zapadu, najbolje pokazuju dva ostvarenja s ovih prostora. Film "Kvo vadis, Aida?" sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić, koji govori o navodnom genocidu u Srebrenici, za šta je nezavisna Grajfova komisija dokazala da ga nije bilo, dobio je čak tri evropska Oskara i bio u najužem krugu za američkog.

Film obiluje neistinama, a jedna je čak i dokumentovana. Kako je Srpski telegraf pisao, između ostalih izmišljotina, u filmu je predstavljen srpski vojnik kako pretresa delegaciju muslimana iz Srebrenice, kao i ženu koju dodiruje ispod suknje, dok se na originalnom arhivskom snimku, po kojem je rađena ta scena, vidi da srpski vojnici neometano puštaju ženu iz delegacije da uđe u objekat.

S druge strane, "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića, prvi film snimljen na temu jasenovačkog stradanja posle 70 godina, koji je takođe bio kandidat za Oskara, ne da nije osvojio nagradu, već je mnogostruko omalovažavan, čak i od pojedinih struja u Srbiji.

Komentarišući odbijanje da se njegov film nađe u selekciji čak 20 festivala, Milić za Republiku ističe da su kao razlog odbijanja naveli odgovor koji je birokratsko objašnjenje kada ne žele da imaju posla s vama, pa im je to najlakše iako smo svi svesni da su razlozi odbijanja isključivo političke prirode.

Republika

Foto: printscreen

Film "Aida"

- Film je politički nekorektan jer ja više nemam snage da se nekim biranim rečima obraćam svetu, a sve zarad toga da se dopadnemo međunarodnoj zajednici. Ništa više od toga. Ne mogu da slušam više predavanja o pomirenju i suživotu, ako je samo jedna, a to je ovde srpska strana spremna na kompromis, a drugu to ne zanima. Ja nisam militant, međutim, mislim da je sve toliko otišlo daleko i prevršilo meru - kaže reditelj.

Upitan da li postoji ignorisanje tematike stradanja Srba uopšte Milić navodi da istina teško prelazi granice naše zemlje, naročito u pravcu Zapada.

REAKCIJE

Dragoslav Bokan, književnik i režiser

Ovaj film prevazilazi onaj osnovni motiv o mraku u životu srpskih porodica, preostalih na okupiranom delu Kosova. On opisuje sav onaj mrak koji mi doživljavamo u mržnji i preziru sveta prema nama. Ti festivali koji nisu prihvatili ovaj odlično urađen, profesionalni film, koji je koprodukcija nekoliko evropskih producentskih kuća, deo su tog mraka. Taj politički i kulturni rasizam je zlo 21.veka i, sem svega onog lošeg što sa sobom nosi, navodi nas da budemo čvršći i jedinstveniji međusobno u otporu

Nataša Šćepanović, Udruženje kosmetskih stradalnika

Ovo nije ništa novo. Naša realnost još pre rata je bila i ostala da postoje dvostruki aršini. Drugi se uvek tretiraju kao žrtve, a mi smo zločinci iako je za bilo koji sukob potrebno dvoje. Uporno se ne dozvoljava da takve priče, da su i Srbi žrtve, izađu u svet. Pa kada vide i to, neka sude o svemu ni po babu ni po stričevima

Ivan Simić, advokat

Filmski festivali su odavno prestali da budu smotra kulturnih vrednosti, već su isključivo resurs u svrhu propagande određenih interesnih krugova. Da taj film ima kontraporuku, on bi bio zlatno nagrađen. To da je konkurencija velika je samo izgovor, koji za cilj ima da spreči vidljivost određenih činjenica koje nisu u duhu i u svrhu određenih mejnstrim očekivanja

Božidar Kljajević, istoričar

Zgrožava me ova vest. Mada, ne možemo mi od zapada ni očekivati ništa dobro kada su u pitanju Srbi, pa tako ni da će pustiti film koji će ići naruku Srbima, kako oni to vide

Đorđe Milićević, SPS

Svi se sećamo kako je prošla "Dara iz Jasenovca", tako da je ovo samo nastavak iste politike. Srbi nemaju mogućnost da prikažu istinu o svom stradanju, teškom životu, a ona, valjda, treba da bude interes svih nas

Vasilije Nikitović, reditelj

U vremenu apsolutne izokrenutosti vrednosti, gde su Srbi i Rusi fašisti, a NATO mirovna misija, to se reflektuje na sve u životu, pa i na umetnost, koja bi trebalo da otvori oči. Ovo je samo jedna eskalacija svih mogućih izokrenutih vrednosti, tako da ne da ne čudi, nego autoru i ekipi filma treba da bude čast što nisu primljeni na tim festivalima

- Uvek ima izuzetaka, ali s "Mrakom" to ovaj put nije bio slučaj. Kako će biti u budućnosti, ostaje da se vidi. Naš zadatak je da se nikada ne povučemo pred tim medijskin blokadama i da nastavimo da insistiramo da se i naša verzija i strana priče čuju.

Istina da, ali ono što se uklapa u tu zapadnu sliku o Srbima i te kako prolazi. Kako drugačije objasniti da je film "Teret", reditelja Ognjena Glavonića, o albanskim leševima koji su s Kosova prevoženi u Srbiju, jedini s ovih prostora koji je prikazan na čuvenom Kanskom festivalu 2018.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
vrs

24.03.2022 10:44

Shvatite vise d a taj zapad je zlo,imate mogucnosti bar danas d aplasarate te filmove sirom evrope samo malo razmislite ,odejbimo ih vis e sve te zapadnjake kriju se tako jer su oni srebrenicu i napravili