IZ BRISELA STIGLE DOBRE VESTI, FAJNENŠAL TAJMS PRENOSI: EU će dozvoliti Srbiji kupovinu fosilnih goriva iz Rusije

Autor:

Vesti

22.03.2022

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije.

IZ BRISELA STIGLE DOBRE VESTI, FAJNENŠAL TAJMS PRENOSI: EU će dozvoliti Srbiji kupovinu fosilnih goriva iz Rusije

Foto: Printscreen

Gorivo

Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, prenosi Fajnenšal Tajms.

Poslednja runda sankcija EU ka Rusiji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući Gasprom.

Podsećamo Gasprome je vlasnik 51 odsto NIS-a.

Ovim pravilima bi NIS-u de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su Glenkor i Vitol.

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju sa ruskim fosilnim gorivima), s obzirom da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Predrag

22.03.2022 13:20

Ja pratim ove brze vesti ali nije mi jasno kako mi je promaklo da smo vec postali punopravne clanice EU posto ocigledno zbog toga moramo da cekamo ovakvu dozvolu od njih 😜