BEBE U TOKU EPIDEMIJE: Rođeno 130.000 u Srbiji, Narodni front oborio rekord

Autor:

Vesti

20.03.2022

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom borbe sa korona virusom u GAK Narodni front rođeno je 16.000 beba, što predstavlja svojevrsni rekord. Iako je epidemija donela brojne izazove, porodilište je radilo "punom parom", prilagodilo je svoj rad epidemiološkoj situaciji, te su kovid i ne kovid pacijentkinje još od početka razdvojene kako ne bi došlo do širenja zaraze, a pristizale su sa svih strana.

BEBE U TOKU EPIDEMIJE: Rođeno 130.000 u Srbiji, Narodni front oborio rekord

Foto: ST/N. MANDIĆ

Direktor GAK Narodni front, prof. dr Željko Miković u razgovoru za "Blic" kaže da su lekari i sestre, kao i svi zaposleni na ovoj klinici herojski izneli borbu koja traje dve godine, i da je ponosan na njih što su uspešno savladali svaki izazov, a bilo ih je puno.

- Za ove dve godine nikada veći broj porođaja nismo imali u Narodnom frontu. Imali smo za dve godine ukupno 16.000 porođaja, i moram napomenuti da su lekari i sestre heroji epidemije. Mi smo naravno prihvatali sve porodilje iz svih zatvorenih bolnica koje su služile kao kovid bolnice, i otuda i ovaj rekord koji imamo. Bilo je mnogo izazova, davali smo čak i lekare kovid bolnicama, i Batajnici, i Zemunu, i u jednom trenutku smo neke specijalizante slali na klinike u KC. Zaista smo bili solidarni sa svim zdravstvenim ustanovama, i poneli jedan veliki teret što kovid porođaja, što onih koji nisu bili kovid - priča profesor Miković.

Republika

Foto: RINA

Bebe

Kao i svaka zdravstvena ustanova i GAK Narodni front imao je trijažu, ali i odeljenje za kovid. Odmah je organizovana ambulanta za pregled, kao i prostor za intenzivnu i poluintenzivnu negu, operaciona sala, sala za porođaj, i na taj način su kovid pacijentikinje u startu izdvojene od onih koje nisu bili zaražene.

Statistika

Bebe rođene u Sribiji tokom epidemije

Januar 2022. - 4.829

2021. – rođeno 62.062

2020. – rođeno 61.693

- Za ovde dve godine primili smo u kovid odeljenju 512 žena, od toga smo porodili 224 sa koronom, imali smo 88 carskih rezova, dok je njih 37 imalo pneumoniju, što znači 8 odsto žena je bilo sa upalom pluća. U druge ustanove zadužene za lečenje teških pneumonija preveli smo 24 pacijentkinje, što je ukupno 5, 2 odsto. Dakle, najteže forme pneumonije koje su zahtevale mehaničku ventilaciju, imalo je 5, 2 odsto trudnica, to je za period za dve godine. U tom našem kovid odeljenju rođeno je 240 beba, bilo je i blizanaca, i sve bebe su nam žive i zdrave otišle kući. Imali smo jednu blizanačku trudnoću, ali pacijentkinja je već kod nas primljena sa, nažalost, jednom mrtvom bebom, tako da je jedna beba preživela, a za drugu je bilo kasno - kaže profesor Miković.

Kako dodaje, sve bebe su bile negativne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading