Lončar i studenti medicine zajedno u borbi protiv raka dojke

Autor: Republika

Vesti

19.03.2022

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke, ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas sastanak sa studentima medicinskih fakulteta u Srbiji, sa kojima je dogovorio saradnju na zajedničkom projektu u cilju prevencije i ranog otkrivanja te bolesti.

Lončar i studenti medicine zajedno u borbi protiv raka dojke

Foto: Ministarstvo zdravlja

Studenti medicine iz cele Srbije, predstavili su projekat "Prevencija i rana dijagnostika karcinoma dojke" kojim su ukazali na probleme dijagnostike i lečenja ovog karcinoma i predložili načine za njihovo rešavanje.

Ministar Lončar podržao je inicijativu studenata da se uključe u borbu protiv ove bolesti kroz konkretne predloge i ukazao da je rak dojke izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije na vreme.

- Do 50. godine mnogo žena oboli i izgubi život, jer nisu na vreme otišli kod lekara. Ta granica mora da se spusti i na 30 godina, jer moramo preventivno da delujemo i da pokušamo da dođemo do svakoga - kazao je Lončar.

Predsednik organizacije "Medicinski krug" i student medicinskog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Ðurić, koji je učestvovao u izradi projekta, rekao je da se karcinom dojke najčešće dijagnostikuje kod žena koje su starije od 45 godina o da trenutnim zdravstvenim kriterijumima nisu obuhvaćene mlađe žene,vkoje su takođe u riziku od oboljevanja.

- Preventivni genski skrinig se praktično ne sprovodi, trenutni kriterijumi za mamografski skrinig obuhvataju populaciju iznad 49 godina starosti, a pacijentkinje se samoinicijativno javjaju na kontrolu izuzetno retko - rekao je Ðurić.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

On je istakao da mlađe žene mogu biti nosioci mutacija na BRKA1 i BRKA2 genima, koje se otkrivaju naprednim genetičkim testovima.

- Naša vizija se bazira na spasavanju velikog broja devojaka i žena time što bi se otkrivanjem navedenih mutacija naprednim genetičkim testovima otkrilo koje osobe su u riziku. Time bi se značajno doprinelo prevenciji ove bolesti - rekao je Ðurić.

Ministar zdravlja istakao je da očekuje od studenata da kroz tribine i edukacije podižu svest kod mladih žena o važnosti preventivnih pregleda, čime se stvara šansa da budu u onih 90 odsto slučajeva kod kojih je rak izlečiv, upravo jer je otkriven na vreme.

Republika

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

Lončar je poručio da će država studentima obezbediti logističku pomoć, kako bi se svi predlozi studenata sproveli i dodao da će se stvoriti uslovi da se ubrza procedura lečenja za žene kod kojih se karcinom odmah otkrije.

- Vaš dolazak u ovolikom broju mi daje nadu da možemo da uspemo zajedno - rekao je ministar budućim lekarima.

Lončar je objasnio da će studenti medicinskih fakulteta širom Srbije izabrati svoje predstavnike i da će od ponedeljka, zajedno sa direktorkom Instituta za javno zdravlje "Batut" Vericom Jovanović, raditi na izradi strategije kojom će raditi na poboljšanju lečenja i prevenciji raka dojke.

- Drago mi je što se mladost uključila u ovakvu akciju sa državom, jer to je za mene garant uspeha, i svaki život koji bude spasen, biće to zahvaljujući vama - zaključio je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading