VREMENSKA PROGNOZA PO SIVAČKOM KOLJČICKOM: Čeka nas topla zima!

Autor:

Vesti

01.01.2018

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radivoj Komazec je poljoprivredni tehničar iz Sivca koji svake godine na osnovu vremenskih prilika između dva Božića (od 26. decembra do 6. januara) predviđa kakvo će vreme biti u Srbiji u toku cele naredne godine.

RepublikaFoto: facebook.com/Radivoj Komazec Vremenska Prognoza
Radivoj Komazec

Staro srpsko verovanje kaže da period od 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavlja 12 meseci u narednoj godini, pa je na osnovu toga Komazec do sada uspeo da uradi predviđanje za prva tri meseca u 2018. godini.

- Tokom 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promenu jer se promene moraju neprekidno pratiti 24 časa. Svakih 48 minuta u toku dana računa se kao jedan dan u mesecu za koji se radi prognoza. Na osnovu toga se pravi šema po uzoru na prognostičara Borisa Koljčickog - rekao je Komazec, koji kaže da je njegov metod prognoziranja kombinacija prirode i nauke.

Temperatura će u narednom periodu biti iznad prosečnih vrednosti. U toku zime ne očekuju se ekstremno niske temperature

On objašnjava da praznici uvek padaju istog datuma, ali da se vreme u tom periodu menja. To ga je zainteresovalo, pa je počeo da se time bavi.

- Nauka nije dovoljna i trebalo bi više da se okrenemo prirodi i da pratimo šta se u njoj dešava - objašnjava poljoprivredni tehničar.

Evo kakvo nas vreme očeka u januaru, februaru i martu

JANUAR

Januar će biti mnogo topliji u odnosu na prethodne godine. Prvi sneg će padati 11. januara i zadržaće se veoma kratko. Nešto jače zahlađenje koje će biti oko -5 stepeni Celzijusa očekuje se 20. januara i tada će pasti nešto veći sneg. Dnevne temperature će u prvom delu meseca dostizati i 11 stepeni, ali to neće dugo potrajati.

FEBRUAR

Tokom februara nas očekuje promenljivo vreme sa više kišnih dana i malo snega. Temperatura će i u drugom mesecu biti iznad proseka. Maksimalna temperatura u februaru biće oko 10 stepeni Celzijusa sredinom meseca, dok se krajem meseca očekuje najniža, koja će biti oko -6 stepeni Celzijusa.

MART

Prvih 10 dana u martu će vreme biti promenljivo, sa vrlo slabom susnežicom. Trećeg dana u mesecu očekuje se manji jutarnji mraz, dok će 10. biti kišovito sa pojačanom košavom. Temperature će u poslednjoj trećini meseca prelaziti 20. podelak na Celzijusovoj skali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
bob

01.01.2018 19:41

i ne , ne ceka nas topla zima nego EKSTREMNO HLADNA ZIMA

bob

03.01.2018 13:54

najgluplja prognoza ikad ovo ste isto i prosle godine rekli , ovo je NETACNA PROGNOZA i temperature ce ici do minus 30 sa puno snega i leda. ovaj nemoze da pogodi za jedan dan prognozu a kamoli za januar a kamoli za CITAVU GODINU sram vas bilo.za ce biti ekstremno hladna a to sto vi znate samo reci da ce sve biti toplo to niko nece da uvazi kao tacnu prognozu

bob

03.01.2018 13:55

minus 6 najniza znaci biti ce minus 30

jadranka

29.01.2018 11:24

Kad bi svaka buba brala med, tako bi i svi mogli da komentarisu prognozu. Ovaj covek je za sada sve pogodio za razliku od komentatora koji nisu nista pogodili :D