UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE! Krizni štab prelomio: Evo šta je sve odlučeno na sednici

Autor:

Vesti

10.03.2022

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona odlučeno je da se kovid propusnice ukidaju, ali i da odluka o maskama ostaje na snazi.

UKIDAJU SE KOVID PROPUSNICE! Krizni štab prelomio: Evo šta je sve odlučeno na sednici

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Nakon sednice obratila se Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je situacija sa korona virusom povoljnija.

- U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno. Kada je u pitanju izolacija, ona je i dalje na snazi.

Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

- Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida - rekla je Kisić.

Foto: Printscreen/Tanjug

Darija Kisić Tepavčević

Za sve starije od 18 godina biće uvedena četvrta, odnosno druga buster doza vakcina.

- Druga buster doza primaće se pet meseci nakon prve buster doze. Ona se odnosi pre svega na osobe koje su pod većim rizikom. Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina. Ona se prima najmanje pet meseci nakon druge doze vakcine - dodala je ona.

Kako je navela, mere će se dalje korigovati u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije.

Kisić je istakla da će za bolničku sredinu, u zavisnosti od nivoa rizika, biti procenjena procena rizika i na taj način biti donete odluke o potrebnosti sertifikata, ali da nošenje maski svakako ostaje obavezno.

Ona je istakla da dokle god je virus prisutan u populaciji uvek postoji rizik, ali da je očigledno da nas čeka određivanje epidemijskih pragova iznad koji ćem određivati da li se radi o epidemiji ili ne.

- Korona virus je drugačiji, tako da celo zdravstveno okruženje u narednom periodu očekuje definisanje tih pragova.

Foto: Printscreen/Tanjug

 

Ono što je bitno, kako kaže, je procena tipova virusa koji su dominantn

- U onom momentu kada se donosila odluka o o uvođenju kovid proopusnica bio je dominantan delta soj, a sadašnja istraživanja pokazuju da je omikron dominatan.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading