MATURANITI SE SPREMAJU ZA PRIJEMNE: Za koje fakultete vlada najveće interesovanje

Autor:

Vesti

08.03.2022

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maturanti srednjih škola se uveliko pripremaju za upis na fakultete.

MATURANITI SE SPREMAJU ZA PRIJEMNE: Za koje fakultete vlada najveće interesovanje

Foto: youtube.com/ ZONE Media

Najveće interesovanje godinama vlada za Fakultet organizacionih nauka. Većina fakulteta organizuje pripremnu nastavu na kojoj kandidati imaju priliku da se prvi put susretnu sa budućim profesorima. Bez obzira na materijalni statust porodice, pripremna nastava veliki je udarac kućnom budžetu, zbog čega mnogi pokušavaju da pronađu što pristupačnije rešenje.

Skoro 19.000 hiljada kandidata konkurisalo je prošle godine u prvom roku za upis na fakultete Univerziteta u Beogradu, na kojem najveće interesovanje godinama vlada za Fakultet organizacionih nauka.

Fakultet tehničkih nauka prima najviše studenata u Novom Sadu, Elektronski i Filozofski su među najtraženijima u Nišu, dok u Kragujevcu Fakultet medicinskih nauka ima najveći broj prijavljenih budućih studenata. Neki od maturanata već se uveliko pripremaju, posebno oni koji na prijemnom polažu matematiku.

Maturant koji je počeo pripreme u januaru, kaže da su mnogi počeli pre njega i da on podosta kasni.

Drugi uči još od septembra i smatra da nije toliko teško koliko je očekivao.

"Pripremam se tako što ili dođem ovde ili kod kuće učim sam ili sa privatnom profesorkom", navodi budući brucoš.

Njegova koleginica ocenjuje da su te pripreme za prijemni bitne i zbog stvaranja radnih navika.

Susret s budućim profesorima

Većina fakulteta organizuje pripremnu nastavu na kojoj kandidati imaju priliku da se prvi put sretnu s budućim profesorima.

"Više je to sistematizacija srednjoškolskog gradiva i makar imaju neka predznanja i vrlo lako mogu da se uključe. Ako vredno rade, tj. isprate ovo valjano, ne bi trebalo da bude problema", smatra prof. Goran Lazović sa Katedre za matematiku Mašinskog fakulteta.

Budući studenti ne mogu da se uzdaju samo u iskustvo iz prethodnih godina, jer se program ispita menja. Tako će se na Fakultetu političkih nauka, čiju pripremnu nastavu od prošlog vikenda prati oko 200 kandidata, na prijemnom polagati jedan izabrani predmet i test opšte informisanosti

Pravo na besplatnu pripremnu nastavu na FPN

"Od ove godine FPN je u režimu Univerziteta u Beogradu, što podrazumeva da deca iz vulnerabilnih kategorija, deca iz siromašnih i hraniteljskih porodica i tome slično imaju pravo na besplatnu pripremnu nastavu na FPN", ističe prof. Natalija Perišić, prodekanica za studije prvog stepena FPN.

Osnivač portala "Učenje na daljinu" Zoran Jakovljević kaže da su se, iako je učenje na daljinu možda malo potcenjen trenutno metod, potrudili da iskoriste sve prednosti.

"To znači da se primenom novih tehnologija obezbedi prisustvo najboljih nastavnika u Srbiji koje smo mogli da nađemo, maksimalna percepcija ispredavanog gradiva i to da može da se pristupa svim materijalima u bilo kom trenutku sa bilo kog uređaja", objasnio je Jakovljević.

Bilo koja priprema koju kandidat izabere, svakako će doneti znanje i samopouzdanje na važnom ispitu. Pored onih koji su sigurni u buduće zanimanje, među maturantima ima i neodlučnih. Afiniteti, isplativost i potražnja na tržištu rada, ali i uticaj roditelja često opredeljuju mlade za fakultet.

Bez obzira na materijalni status porodice, pripremna nastava veliki je udar na kućni budžet. Zbog toga mnogi pokušavaju da pronađu što pristupačnije rešenje, a ponuda je raznovrsna: uživo ili onlajn, individualno ili u grupi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading