Nikako ih NE UZIMAJTE na svoju ruku! U Srbiji i regionu vlada pomama za ovim TABLETAMA, ali one vam ozbiljno mogu ugroziti zdravlje!

Autor:

Vesti

05.03.2022

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zemljama u okruženju, a sada je počela i kod nas pomama za tabletama kalijum jodida.

Nikako ih NE UZIMAJTE na svoju ruku! U Srbiji i regionu vlada pomama za ovim TABLETAMA, ali one vam ozbiljno mogu ugroziti zdravlje!

Foto: Pixabay

Trebalo bi naglasiti da kod nas ovih tableta, koje štite od radijacije, nema. Naime, one u Srbiji nisu registrovane, a samim tim nema ih ni na tržištu.

Zbog rata u Ukrajini i sve češćih priča da bi on mogao da dovede do nuklearne havarije, ljudi su počeli naglo da se interesuju, a tamo gde ih ima, i da kupuju tablete kalijum jodida.

Kalijum jodid (KI) je so stabilnog (ne radioaktivnog) joda koja može da pomogne u blokiranju apsorpcije radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi, štiteći ovu žlezdu od povreda izazvanih radijacijom. 

Međutim, trebalo bi naglasiti da bi kalijum jodid trebalo da se uzima samo u slučaju nuklearne katastrofe, jer se koristi kao antidot i to onda kad državni medicinski autoriteti tako preporuče.

Građani nikako ne bi trebalo da ga uzimaju na svoju ruku.

Lek se koristi za ljude mlađe od 40 godina, a doza zavisi od godina i telesne mase. Odrasli stariji od 40 godina imaju najmanju šansu za razvoj karcinoma štitaste žlezde ili povrede nakon kontaminacije radioaktivnim jodom. Ova starosna grupa češće ima alergijske reakcije na kalijum jodid ili neželjene efekte, navodi CDC.

Da li je opasan za decu i trudnice?

Poseban oprez je potreban kod trudnica, dojilja i male dece, gde nije preporučljivo uzimati ništa bez saveta  pedijatra ili ginekologa. Kod odojčadi, prevelika doza može uzrokovati smanjeni rad štitaste zlezde, odnosno hipotireoidizam.

Trudnice bi isključivo u slučaju unatršnje kontaminacije trebalo da uzimaju samo jednu dozu KI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jana

07.03.2022 11:28

Ma da, objasnite ljudima koju dozu da piju

Drak d'la Artan

07.03.2022 20:00

Zar naša kodirana so nije upravo to? Hajte molim vas ....tablete...još i štetne.....LUDILO