ODSEKLI MU DEO POLNOG ORGANA: Nišlija imao erekciju 24 sata, lekari reagovali - moramo da amputiramo

Autor:

Vesti

28.02.2022

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Šezdesetogodišnji muškarac preležao je korona virus, nakon čega su mu lekari odstranili deo penisa.

ODSEKLI MU DEO POLNOG ORGANA: Nišlija imao erekciju 24 sata, lekari reagovali - moramo da amputiramo

Foto: Republika

Već nekoliko puta se pisalo o smanjenju penisa kao retkoj posledici korona virusa. Osim toga, stručnjaci su isticali da dugotrajna, odnosno produžena erekcija, takođe može biti postkovid simptom, a slučaj u Nišu zabeležio je odstranjivanje dela penisa.

- Imali smo nekoliko pacijenata s prijapizmom za ove dve godine pandemije. Dakle, jako, jako je to retko, ali ipak postoji. Još na samom početku bio je jedan muškarac u starom kliničkom centru, gde smo najpre zbrinjavali kovid pacijente, a pre nekoliko nedelja imali smo čoveka od 60 godina koji je imao erekciju skoro 24 sata. Kako mu je zbog toga erodirao glanc, morao je da bude amputiran taj deo penisa da bi bio spašen polni organ -  kaže za Kurir anesteziolog dr Goran Milošević, koordinator kovid intenzivne nege UKC Niš.

Iako dr Milošević ističe da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je korona izazvala probleme sa penisom, on kaže da su svi pacijenti sa ovim problemom preležali koronu.

- Kovid, kao što je mnogo puta viđeno, može da izazove tromboze (krvne ugruške) u raznoraznim organima i tkivima. U ovim slučajevima došlo je do tromboze krvnih sudova koji ishranjuju polni organ. Zbog onemogućene cirkulacije kroz muški polni organ, dolazi do te dugotrajne erektilnosti, koja može da traje više sati i dana, što zapravo dovodi do erozije samog tkiva penisa. Deo koji je erodiran mora da se hirurški ukloni da bi pacijentu bio spasen polni organ, a ako se to ne učini, može doći do gangrene i komplikacija opšteg stanja - objašnjava dr Milošević i naglašava da ne zna kolika je učestalost prijapizma uopšte u muškoj populaciji, kao i da li ga je pandemija kovida uvećala.

Urolog prof. dr Aleksandar Milošević navodi da je prijapizam u regularnim okolnostima prisutan u manje od 1% muške populacije, ali da još nema obimnih istraživanja i statistike povezane s kovidom.

- Prijapizam je po definiciji trajno ukrućenje penisa duže od šest sati, a u kovidu je prouzrokovan venskim trombozama, kada dolazi do zapušenja, najčešće u maloj karlici, gde su veliki krvni sudovi, ili do zgrušavanja krvi i zapušenja manjih krvnih sudova u penisu. Usled toga nastaje produžena erekcija, pa se najčešće mora uraditi parcijalna amputacija penisa. To kod kovid pacijenta ne može prouzrokovati smrt, ali je verovatno pokazatelj da tromboza ima i na drugim mestima, moguće u plućima i srcu, a one mogu biti smrtonosne - kaže za Kurir prof. Milošević i dodaje:

- Imao sam nekoliko kovid slučajeva sa nečim što je išlo ka prijapizmu, bile su to bolne erekcije, poluerekcije, za šta je bilo krivo zgrušavanje krvi. To sam rešavao antikoagulantnom terapijom, pa nije bila neophodna amputacija - istakao je on.

Američki žurnal urgentne medicine objavio je studiju u kojoj pominju slučajeve dvojice kovid pacijenata starijih od 60 godina koji su imali višečasovnu erekciju.

Muškarcu iz SAD višak krvi iz penisa uklonili su špricem, dok su pacijentu u Francuskoj, koji je imao ugrušak u sitnim krvnim sudovima penisa, problem uspeli da saniraju antikoagulantima.

Komentari (0)

Loading