UKIDAĆEMO MERE, ALI IMAĆEMO I SKOK ZARAŽENIH: Ivo Udovičić otkrio kako ćemo se boriti protiv virusa

Autor:

Vesti

20.02.2022

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona brojke su u značajnom padu, za poslednja 24 sata imamo 3.874 novozaražena, odavno ne tako "nizak" broj, pa je sad pitanje je li došlo vreme za ukidanje protivepidemijskih mera, koje padaju širom Evrope.

UKIDAĆEMO MERE, ALI IMAĆEMO I SKOK ZARAŽENIH: Ivo Udovičić otkrio kako ćemo se boriti protiv virusa

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma, za Kurir ističe da smo blizu toga.

- Sve ukazuje na to da ćemo ukidati mere. Ali, nikako ne smemo zaboraviti da je talas omikrona iz Evrope stigao kod nas sa tri nedelje zakašnjenja, pa će toliko duže i trajati u odnosu na njih. Uz to imamo i otežavajuće okolosti - slaba imunizovanost u odnosu na zemlje EU i prisustvo delta soja - kaže dr Udovičić i dodaje da zbog toga treba da se poredimo sa Rumunijom i Bugarskom.

Iako su brojke drastično pale, jer imali smo u piku ovog talasa i blizu 20.000 novozaraženih za dan, ne smemo smetnuti s uma da je ova nedelja bila drugačija u odnosu na ostale zbog raspusta i državnog praznika, što su mnogi pretvorili i u odmor, te da će sedmica pred nama biti zapravo biti pravi pokazatelj stvari.

- Treba svakako sačekati i povratak đaka u škole, kao i povratak ljudi sa odmora i videti kako će to uticati na broj novozarazenih. I baš zbog svega navedenog mislim da treba sačekati sa popuštanjem mera minimum još tri nedelje - naglašava dr Udovičić i dodaje da su u bolnicama sada sa teškom kliničkom slikom uglavnom pacijenti u poodmaklim godinama sa dosta pratećih bolesti, ali ima i mlađih nevakcinisanih.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Virus će, ističe dr Udovičić, ostati među nama i ubuduće.

- Sigurno će biti obolelih od kovid 19 celo leto, a s početkom jeseni i zime taj broj će rasti - kaže dr Udovičić.

On navodi i da "nažalost, imunitet posle vakcinacije ili preboljevanja ne traje baš dugo".

- Zato ne smemo zaboraviti i zapostaviti vakcinaciju kao najbezbednije i najefikasnije sredstvo u borbi protiv svake epidemije, pa i ove. U narednim godinama svakako će biti preporučena zajedno sa vakcinom protiv gripa, samo je pitanje jednom ili dvaputa godišnje. Nadamo se i boljim vakcinama jer je efikasnost postojećih oslabila i dostigla nivo efikasnosti vakcina protiv virusa gripa. Možda je to ustvari i postizanje ravnoteže u prirodi. Smanjena je efikasnost vakcine, ali je oslabio i vurus. Možda smo uspostavili maksimum kompromisa koji obezbeđuje miran suživot - zaključuje dr Udovičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading