DA LI STE ZNALI ZA PRAVOSLAVNU CRNU IKONU? Krije tajnu kao Mona Liza, a evo gde se u Srbiji čuva

Autor:

Vesti

15.02.2022

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi Srbi nikada nisu ni čuli za postojanje ove crne ikone

DA LI STE ZNALI ZA PRAVOSLAVNU CRNU IKONU? Krije tajnu kao Mona Liza, a evo gde se u Srbiji čuva

Foto: Wikipedia/Raso

Crna ikona

Bogorodica, ređe Sveta Bogomati i Sveta Devica Marija, izvorno Marija ili Merjem Mirjam, u značenju “gorka” ili “sjajna”, “izvanredna” iz Nazareta, u Galileji, po hrišćanskom verovanju majka je Isusa Hrista. Pretpostavlja se da je rođena 21. septembra 20. godine pre nove ere, od roditelja Joakima i Ane. U vreme Isusovog začeća bila je devica, udata za Josifa iz kuće Davidove. Prema hrišćanskom predanju, dete je bilo začeto posredstvom Svetog Duha i Marija je ostala devica i nakon porođaja.

Postoje mnoge ikone Bogorodice, međutim jedna za koju mnogi Srbi ne znaju je ikona Egipatske bogorodice koja se čuva u Patrijaršiji u Sremskim Karlovcima.

Ova ikona jedna je od retkih u svetu koja predstavlja Bogorodicu koja je afroameričke rase, što je simbol i iskazavanje poštovanja koje su u 19. veku naslikali afrički pravoslavci.

Ono što je još zanimljivo na ovoj ikoni je prikrivena umetnost i način na koji je naslikana, naime ikona kada se gleda iz daljine predstavlja osnovni simbol same Bogorodice koja u rukama drži Isusa, međutim kada se ikoni priđe bliže mogu se videti i obrisi lica nos, usta i uši.

One koji su videli ovu ikonu koja se nalazi u Sremskim Karlovcima mnoge podseti na sličnost sa čuvenom slikom Mona Lize, čiji autor je prikrio pravo značenje slike jer kada se gleda iz više uglova mnogi imaju više tumačenja o facijalnoj ekspresiji na slici, piše na Wikipediji.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading