SASTOJAK KOJI SVI JEDEMO ZABRANJEN JE U EU: Otkrivamo koliko je opasan i da li će biti zabranjen u Srbiji

Autor:

Vesti

11.02.2022

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komisija nedavno je zabranila da se aditiv titanijum-dioksid čija je oznaka E171 koristi u hrani.

SASTOJAK KOJI SVI JEDEMO ZABRANJEN JE U EU: Otkrivamo koliko je opasan i da li će biti zabranjen u Srbiji

Foto: ST/Dragan Kadić

Prodavnica

Ovaj aditiv ima široku primenu u ishrani, glavni je sastojak peciva i slatkiša, dok ima takođe i široku primenu u kozmetici. 

Koliko je opasan za zdravlje, da li će Srbija zabraniti njegovu upotrebu i koje posledice može da izazove pitali smo profesore sa katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i nadležne u Nacionalnoj organizaciji potrošača. 

ŠTA JE ZAPRAVO E 171?

Sastojak E 171 odnosno titanijum-dioksid koristi se kao sastojak boja u kozmetičkim proizvodima kao što su paste za zube i kreme za sunčanje. Dodaje se pri proizvodnji lekova, ali i plastike, papira, pa čak i betona. Kada je u pitanju hrana, E 171 dodaje se u testeninu, peciva, supe, žvakaće gume, sladolede, soseve, slatkiše i mlečne proizvode. 

"Aditiv titanijum-dioksid nije alarmantno opasan po zdravlje, ali pokazalo se da stvara određeni rizik, da se više ne smatra bezbednim i zato je najbolje izbaciti ga iz upotrebe kada je u pitanju hrana. Ako se čestice u prevelikoj meri nakupe u telu nakon konzumacije E 171, genotoksičnost ne može biti isključena, a povezana je sa oštećenjem DNK i kancerogenim efekatima", kažu iz Evropske komisije.

Profesor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog Fakuleta u Leskovcu da smatra je ovaj aditiv  zabranjen zato što je njegova generalna zastupljenost velika. 

"Ako ga ima svuda oko nas, od stakla, betona, hrane i kozmetike, veća je šansa da će se u telu nakupiti rizične količine. Ipak, ne bih rekao da nam preti alarmantna opasnost od ovog aditiva i da hitno treba prestati sa korišćenjem proizvoda koji sadrži ovaj sastojak, mada nije loše smanjiti njegovu primenu u hrani. Iako je sada zabranjen, postupak za njegovo potpuno ukidanje i povlačenje iz prehrambenih proizvoda će potrajati neko vreme, dok proizvođači ne pronađu odgovarajuću zamenu", kaže profesor Stojiljković za Mondo. 

Republika

Foto: Photo by Gustavo Fring from Pexels

Porodica u prodavnici

 

Zabrana se za sada odnosi isključivo na aditiv u prehrambenim proizvodima, ali odbor za procenu rizika Evropske hemijske agencije je titanijum-dioksid 2017. godine deklarisao kao "verovatno kancerogen pri udisanju“.

"Kada koncentarcije E 171 u telu nisu visoke, on nije toksičan. Koliko je štetan, to zavisi od toga iz koliko različitih izvora dospeva u organizam, da li se istovremeno unosi kroz kozmetiku, hranu i vazduh i u kojim količinama. Može da dospe do našeg tela u obliku praha kroz udisanje i to je najštetnije po zdravlje. Postoji razlika u tome da li dospeva u telu u obliku mikro ili nano čestica", kaže profesor Staniše Stojiljković.

KADA ĆE SRBIJA ZABRANITI E 171 U HRANI?

Primena ove zabrane u Evropskoj uniji počinje u junu. Kako za naš portal kažu iz Nacionalne organizacije potrošača, najverovatnije da će i Srbija doneti istu odluku, ali je pitanje od kada će se ona primenjivati. 

"Nemamo informaciju da li će Srbija prihvatiti odluku EU o zabrani ovog sastojka u hrani. Aditiv je široko zastupljen, ima veliku primenu, dok je istovremeno dokazan negativan uticaj na zdravlje i zato smatramo da bi trebalo da se uskladimo sa odlukom EU što pre", kažu iz Nacionalne organizacije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading