NATO MI SE SVETIO PREKO PONOŠA! Obaveštajac, pukovnik Zvonimir Vasković otkrio za Srpski telegraf

Autor:

Vesti

06.02.2022

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pukovnik Zvonimir Vasković, dugogodišnji načelnik u kontraobaveštajnoj službi, još jedna je od žrtava generala Zdravka Ponoša, Đilasovog kandidata za predsednika Srbije. Čovek koji je završio sve elitne vojne škole penzionisan je da ne bi bio smetnja planovima da se vojska potčini interesima Zapada.

NATO MI SE SVETIO PREKO PONOŠA! Obaveštajac, pukovnik Zvonimir Vasković otkrio za Srpski telegraf

Foto: Tanjug/AP/printscreen/ilustracija

Rekao sam mu da su kod nas dolazili iz NATO škola da im otkrijemo kako smo ih namagarčili 1999.

Ponošu su, kako Vasković svedoči za Srpski telegraf, obaveštajci s velikim iskustvom bili trn u oku, pa je na sve načine nastojao da ih se otarasi. Ti prekaljeni kadrovi se nisu mirili s rasturanjem vojske, koje je uveliko bilo u toku.

TRN U OKU

- U otvoreni sukob smo ušli na jednom kolegijumu načelnika Generalštaba kada je Ponoš počeo da ismeva Školu nacionalne odbrane, koju sam, između ostalih, i ja završio. Govorio je da je to partizanska škola, da se tamo uči samo "vod u napadu, vod u odbrani". Tada smo se za reč javili kolega Rajić i ja i odgovorili mu da su iz NATO škola dolazili kod nas da im otkrijemo na koje sve načine smo ih namagarčili tokom agresije 1999. Ućutao je, ali nas je ubrzo uklonio iz kolegijuma - kaže Vasković.

Pukovnik Đurković: Ponoš izbrisao heroje s Košara

Gnev engleskog, potom i nemačkog đaka koji je munjevito napredovao osetio je na svojoj koži i pukovnik Ljubinko Đurković, ratni komandant sa karaule Košara.

- General Ponoš koristio se spletkama, podmetanjima, izmišljanjima da bi sklonio nepodobne. Meni je napisao dve krivične prijave. Koliko su bile besmislene, najbolje govori činjenica da ih je sud odbacio kao neosnovane. To je bio razlog zbog kojeg sam ubrzo zatim napustio službu - navodi Đurković.

Republika

Foto: ST/ N.Pančić

Ljubinko Đurković

Govoreći za Srpski telegraf o tom vremenu, komandant Karaule iznosi konkretne podatke:

- Bitka na Košarama bila je zabranjena tema. Ponoša nikada nije zanimalo šta se tamo desilo. Borba koja je trebalo da bude u udžbenicima pominjana je samo u 125. bataljonu, kojim sam komandovao i u kojoj su bili preživeli borci s Košara. Reforma vojske koju je Ponoš sprovodio dovela je do toga da se ta jedinica, kao i herojska 549., i 20. brigada rasformiraju. Svi junaci, vitezovi i heroji koji su se borili za svoju zemlju, koji su stali na branik države tokom NATO agresije poput naše jedinice, koja je sprečila kopnenu invaziju NATO, izbrisani su ili odstranjeni.

Naš sagovornik ne sumnja da su se funkcioneri Alijanse preko Ponoša svetili ratnim kadrovima koji su ih ponizili i pobedili u neravnopravnom ratu 19 na jednog:

- Kao oficir koji je 16 godina radio u vojnoj bezbednosti, a 1998/1999. bio na mestu načelnika KOS za ekstremizam, terorizam i imovinski kriminal, sigurno je da sam bio na spisku onih koje treba eliminisati. Kao član kolegijuma GŠ sam promenio pet načelnika, a, eto, kao profesionalac sam zasmetao samo Ponošu. Možda i zbog toga što sam uoči agresije uradio precizne ratne karte teritorije Kosmeta, da sam u glavu znao u kom selu ima koliko terorista i kako su naoružani, odakle se snabdevaju, gde idu na obuku, kuda se vraćaju... Sve to je kasnije bilo dragoceno za odbranu otadžbine - objašnjava pukovnik.

General Lazarević: Taktika 4M

General Vladimir Lazarević, jedan od stratega odbrane od NATO agresije, svojevremeno je za naš list otkrio taktiku kojom se naša vojska koristila i potpuno zbunila agresora.

Republika

Foto: youtube.com/ Goli Zivot TV HAPPY

Vladimir Lazarević

- Imali smo antologijski patriotizam, vrhunsku taktiku, efikasno komandovanje, nasuprot najmoćnije vojne Alijanse na planeti. Možda nekima zvuči nesuvislo, ali sačuvali su nas herojstvo i hrabrost. Za one koji meni ne veruju otkriću da je čak i Pentagon u svom dokumentu u koji sam imao uvid konstatovao da su srpsku vojsku sačuvala 4M - maskiranje, manevar, mobilnost i moral. To su napisali njihovi vojni stratezi - otkrio je nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije.

PONIZIO HEROJE

Tadašnji načelnik Generalštaba samo je tražio priliku da penzioniše Vaskovića, a ona mu se ukazala zahvaljujući nesmotrenosti jednog pukovnikovog kolege.

reference pukovnika Vaskovića

- Vojna akademija

- Komandnoštabna akademija (rang magistra)

- Škola nacionalne odbrane (rang doktora nauka)

- Taj kolega nije mirisao jednog majora koji je bio Ponošev pulen, a na jednoj sednici kolegijuma je tačka dnevnog reda bilo i njegovo unapređenje. Mada je sve unapred bilo isplanirano, Ponoš izgleda nije bio dovoljno ubedljiv, pa predlog nije prošao. To sam, na njegovu molbu, javio kolegi koji je majora brže-bolje presreo na hodniku i slavodobitno mu dobacio da zna da nije prošao. Naravno, ovaj se odmah požalio svom patronu, kolega je sve prebacio na mene i ja sam penzionisan s obrazloženjem da sam odao vojnu tajnu, što je van pameti - priča Vasković.

Najopasniji su korisni idioti

Pukovnik Vasković kaže da su najgori takozvani korisni idioti s bolesnim ambicijama:

- Kad padnu u ruke stranim silama, one im prepariraju mozak i smatraju da rade ispravnu stvar. Takvih je među špijunima tek oko 10 odsto, ostali rade za pare, privilegije, raznorazne usluge...

Kako naglašava, u penziju je oteran u 51. godini života, u punoj snazi, kada je najviše mogao da pruži vojsci, s obzirom na svoje znanje i iskustvo. Međutim, tada su bili potrebni neki drugačiji kadrovi.

U jeku rata jurio agregat

Naš sagovornik kaže da nije siguran da li je Ponoš uopšte ispunjavao uslove da postane general.

- On je, koliko znam, završio Kraljevski koledž u Londonu, pandan našoj Školi nacionalne odbrane, ali je veliko pitanje da li je tu diplomu uspeo da nostrifikuje u Srbiji. Ukoliko nije, onda je on lažni general i Sud časti bi morao da mu oduzme generalski čin.

Dodaje i da se priča da je Ponoš u jeku rata 1999. jurio agregat po Beogradu da bi spremao odbranu magistarskog rada.

 

- Na taj način nije degradirao i ponizio samo mene već i sve ostale koji su platili ceh neslaganju s politikom koja je vodila uništavanju vojske, kao stuba svake ozbiljne države. Ali moja savest i obraz su čisti, bez obzira na to što nisam postao general, a Ponoš neka se pogleda u ogledalo ako sme - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dusan

07.02.2022 09:50

PONOS BILOSTA RECI NE NEGO GA PROGLASITI IZDAJNIKOM SRPSKOG NARODA I DA ZIVI TAKO A UJEDNO ISPITATI KOMUJE OD VISOKI OFICIRA POMOGAO DA BUDE ONO STOJE NARAVNO AKTIVIRATI ZAKON O POREKLU IMOVINE

Odgovori 16 3
Tmujo

07.02.2022 14:45

Hvala casnim oficirima koji pisu sta je i kakav je ovaj izdajnik nemam sta drugo reci za coveka koji se trudio da unisti vojsku.Zuti su krali po zakonu a i ovaj je isto unistio vojsku po zakonu,djubrad izdajnicka i lopuze.

Milošević

12.02.2022 12:36

Vaskoviću, svaka Vam čast. Svim srcem sam uz ljude poput Vas. A ovi strani plaćenici, jadnici uvek nađu načina da se samounište. Do pobede, živela Srbija!