STIŽE NOVI LEDENI TALAS I SNEG: Detaljna vremenska prognoza za prvu polovinu februara

Autor:

Vesti

30.01.2022

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas će biti promenljivo oblačno, a na severu regiona veoma vetrovito, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

STIŽE NOVI LEDENI TALAS I SNEG: Detaljna vremenska prognoza za prvu polovinu februara

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sutra nam sledi prolazno, ali izraženije pogoršanje i zahlađenje vremena, a biće padavina. Vlažan sneg moguć je ponegde i u predelima ispod 500 metara nadmorske visine.

Do 3. februara biće umereno hladno uz nalete padavina, dok bi barem do 7. u mesecu trebalo da bude suvo i relativno toplo. Izledi za promenu sinoptike, napominje Čubrilo, i dalje stoje ali tek posle 9.2.

Vreme danas

Danas će se severnije od nas premeštati jak ciklon i hladan front koji će doneti promenljivo oblačno i nestabilno vreme ponegde uz pojavu prolaznih padavina i to uglavnom nad središnjim i istočnim predelima. U nizijama uglavnom kiša, krupa ili susnežica, a preko 800 metara nadmorske visine povremen sneg. Sredinom dana i posle podne nad većim delom Bačke i Banata u Vojvodini, istokom Slavonije u Hrvatskoj i možda nad okolinom Beograda prolazno jak i olujan severozapadni vetar sa udarima i do 19m/s.

Na severu Vojvodine (okolina Sombora i Subotice) udari vetra bi trebalo da budu najjači i tamo bi mogli ići i do 24m/s.

Ovako jaki udari vetra mogu činiti manju materijalnu štetu i na sreću neće dugo trajati, već kasno posle podne i prema večeri vetar će brzo oslabiti, dodaje Čubrilo.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sneg 

 

Vremenska prognoza za narednu nedelju

Sutra posle hladnog jutra, ponegde uz slab mraz i prvom delu dana promenjljivo oblačno uz sunčane intervale i relativno toplo. Posle podne sa severozapada stiže jači hladan front koji će usloviti slabu, sekundarnu, ciklogenezu nad Jadranom. Kao posledica toga posle podne prvo na seveorozapadu Hrvatske i severu Vojvodine, a zatim do utorka uveče i nad ostalim predelima naoblačenje i osetnije zahlađenje uz padavine i okretanje vetra na severni i severoistočni.

U nižim predelima će uglavnom prvo biti susnežice koja bi mogla preći u vlažan sneg tako da tamo gde se taj prelaz desi brzo pa bude dva do tri sata sata snežnih padavina može doći do razvijanja snežnog pokrivača od 1cm do 3cm. U predelima preko 500 metara nadmorske visine, kiša će ili brzo preći u sneg ili će odmah početi snežne padavine i tamo, posebno preko 800 metara nadmorske visine treba očekivati do 7cm do 13cm novog snega, a ponegde na severu Crne Gore i jugozapadu Srbije do utorka posle podne može pasti i oko 15cm snega. U ponedeljak maksimum od +4 do +8, posle podne između 0 na severu i +4 na jugu.

Moguće je da u noći ka utorku zbog postojanja slabog ciklona u Jadranu nad Hercegovinom i Crnom Gorom snežna granica ode na oko 500 metara nadmorske visine ili čak i malo niže pa bi uz jaku buru snega moglo biti i u oblastima ispod 400 metara nadmorske visine, ali ukoliko ga i bude akumulacija se uglavnom ne očekuje.

Do srede sledeće nedelje promenljivo oblačno, vetrovito i nestbilno uz povremene nalete padavina, preko 600 metara nadmorske visine uglavnom sneg, a niže smena kiše, susnežice i snega, pokazuje vremenska prognoza.

Biće uslova i za pljuskove krupe uz grmljavinu. Duvaće umeren, a na udare i jak severozapadni vetar, duž Jadrana jaka bura. Jutarnji minimum od -4 do +2, na planinama uz vedru noć ponegde i oko -8 stepeni Celztijusa. Dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sneg u Beogradu

 

Prognoza vremena za februar

Posle 4.2. se računa na jačanje anticiklona koji bi nam barem do oko 8. februara trebalo da donese stabilno, uglavnom suvo i relativno toplo vreme uz slabe jutarnje mrazeve i ređu pojavu magle.

- Posle 8. februara, pa prema sredini meseca i dalje stoji signal za moguću izmenu sinoptike uz porast vazdušnog pritiska u prostoru Velike Britanije, zapadne Rusije i Skandinavije, što bi za nas značilo izmenu sinoptičkog trenda uz spuštanje hladnog vazduha iz Rusije i potencijalnu ciklogenezu u našj blizini, kaže Čubrilo.

Ipak, za sada je to samo signal i cele ove zime proračuni modela "pokušavaju" da izvedu nešto ovako, ali veoma jaki zapadni vetrovi koji u serijama preko Atlantika šalju snažne ciklone tako nešto ne dozvoljavaju.

Ni ovog puta sa tog aspekta situacija neće biti jako povoljna, ipak negde posle 8.2. zapadni vetrovi bi mogli malo da oslabe (ali bi i dalje ostali jači od proseka).

- Videćemo hoće li to biti dovoljno za izmenu sinoptike koja bi nam mogla doneti još jedan period pravog zimskog vremena. Dugoročan prognostički materijal daje takvu mogućnost već neko duže vreme, sa verovatnoćom da se dominacija tog mogućeg anticiklona produži kroz februar, a potencijalno i duže, ali sve će se to malo preciznije znati već za četiri do pet dana, zaključio je Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading