NJOJ PUTIN NIJE MOGAO DA KAŽE "NE"! Ova Srpkinja je imala samo jedan zahtev i ruski predsednik nije mogao da ostane ravnodušan!

Autor:

Vesti

28.01.2022

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radmila Tonković je Srpkinja koja je imala priliku da se triput sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a osim toga je i dobitnica najviših priznanja Ruske Federacije.

NJOJ PUTIN NIJE MOGAO DA KAŽE "NE"! Ova Srpkinja je imala samo jedan zahtev i ruski predsednik nije mogao da ostane ravnodušan!

Foto: Privatna arhiva

Radmila na dodeli "Gagarin" medalje

Ona poznaje avione u šraf. Ima više znanja o letelicama i letenju od pilota i inženjera. Društvo su joj kosmonauti Terješkova, Ponomarjova, Kuznjecova, potomci Gagarina i Koroljova - šefa sovjetskog svemirskog programa, legendarni piloti i sovjetski veterani...

Dobitnica ja najviših priznanja Ruske Federacije, kojima se može pohvaliti tek po koji Rus. Triput se susrela sa Vladimirom Putinom, koji je na njen lični zahtev dodelio orden pilotkinji Ani Timofejevoj Jegorovoj. Njena knjiga je udžbenik u vazduhoplovnim akademijama širom Rusije, a njena biografija se našla u ediciji "66 znamenitih Srba". Pa ipak, iako je čuvena u svetu, ime Radmile Tonković za mnoge u Srbiji je neopravdano nepoznanica. 

Po struci je filozof, istoričar i filolog, a zahvaljujući poslednjem vinula se u nebo, figurativno i empirijski. Više od dve decenije radila je kao jedini akreditovani prevodilac za vazduhoplovnu tehniku u komandi RV i PVO. Kroz njene ruke prolazila su uputstva za svu tehniku, istočnu i zapadnu, pa njene kolege inženjeri često kažu da o avionim zna više od njih. A jednom ušavši u avijaciju, zarazila se za ceo život.

Živa enciklopedija

- Duže od 23 godine sam radila u komandi u Zemunu sa 400 muškaraca. Bez mog potpisa avion nije mogao da poleti, a posao je bio veoma odgovoran i stresan, jer ako se nešto desi prvi idete na raport. Ne samo da sam morala da znam sve o tehnici, nego sam išla i na simulator, letela, skakala padobranom. Zato volim da kažem da sam avijatičar jer to obuhvata ogromno znanje o jednoj oblasti - priča Radmila, za koju poznanici i saradnici kažu da je živa enciklopedija iz oblasti avijacije.  

Republika

Foto: Privatna arhiva

Radmila sa Anom Jegorovom

Zahvaljujući tolikom znanju dugogodišnji je član Međunarodne olimpijade iz istorije avijacije, koja se održava u Moskvi. Upravo tu se susrela sa čuvenim ruskim kosmonautima, pilotima, konstruktorima, ratnim veteranima sa kojima i danas gaji prijateljske odnose.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Radmila sa kosmonautima Volkom i Džanibekovim

- Najpre bih naglasila da moja ljubav prema Rusiji seže daleko u prošlost kada sam studirala na Univerzitetu "Lomonosov", gde sam dobila zlatnu medalju kao najbolji strani student u istoriji tog univerziteta. Sva poznanstva su mi draga, ali bih posebno izdvojila sa Valentinom Terješkovom, prvom ženom-kosmonautom sveta. Duboko u srcu čuvam poznanstvo sa ruskom heroinom Anom Jegorovom Timofejevom, koja je u svom jurišniku IL-2 oborila 17 nemačkih aviona. Dobila je silna odlikovanja, ali ne i onaj najveći, orden za hrabrost sa 32 brilijanta. Iznenađena, otišla sam pravo u Dumu i rekla da hoću da predam nešto za predsednika Putina. Nije prošlo mnogo vremena i Ana je dobila to priznanje, koje joj je Putin lično uručio u Hramu Hrista Spasitelja - ponosna je Radica, kako je od milja zovu.

Braća Srbi 

Taman  kad smo pomislili da samo ruski predsednik nedostaje u lepezi čuvenih Rusa sa kojima se srela, naša sagovornica nas demantuje i otkriva da se triput susrela sa njim.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Radmila sa Nikitom Mihalkovim

- Bila sam na paradi povodom Dana Pobede, prvi put kao novinar, a dvaput sam pozvana kao gost. Taj drugi put sedela sam sa mojim ženama-pilotima, pitao je ko sam i kad je čuo da sam Srpkinja uhvatio me je sa obe ruke, rekao "O Srbija, naša braća". Pri trećem susretu je već znao ko sam, setio se da sam tražila da se Ani dodeli orden. Ponovio je koliko Rusi vole Srbiju, da se držimo, a pozvana sam i na ručak koji je priredio posle parade - prepričava Radmila.

"Nebeske heroine sveta"

Radmila je autor jedinstvene enciklopedije na temu letenja i uloge žena u avijaciji sa više od 2.000 biografija žena-letača širom sveta, koja je u Rusiji uvrštena kao udžbenik u vazduhoplovnim školama i akademijama. Na prvoj promociji u Moskvi uključila su se dva kosmonauta sa svemirske stanice Mir i uputili pozdrave, a prisustvovao je i Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane.

 

 

Ušla u "zabranjeni grad"

Zahvaljujući svojim "ruskim vezama" Radmila je uspela ono što nijednom drugom civilu nije pošlo za rukom. Uspela je da uđe u Zvezdani grad severoistočno od Moskve, u kome se nalazi centar za obrazovanje i obuku ruskih kosmonauta. Tu žive kosmonauti sa svojim porodicama, a pristup je dozvoljen samo uz posebnu vojnu dozvolu.

- Tamo sam provela 18 dana u kapsuli koja simulira uslove u kosmosu. Tako da jedino nisam ostvarila let u kosmos - kaže Radica. 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading