OGLASIO SE PIO FOND: Evo kada penzionerima leže NOVAC, isplata jednokratno

Autor:

Vesti

28.01.2022

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isplata novčane pomoći od 20.000 dinara počeće 10. februara ove godine za sve korisnike kojima je rešenjem o ostvarivanju prava utvrđen datum korišćenja zaključno sa 31. januarom 2022. godine bez obzira na datum donošenja rešenja, saopštio je danas Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

OGLASIO SE PIO FOND: Evo kada penzionerima leže NOVAC, isplata jednokratno

Foto: Tanjug/D. GOLL

- Isplata pomoći korisnicima koji su pravo ostvarili zaključno sa 31. januarom ove godine a nisu obuhvaćeni isplatom od 10. februara, biće izvršena jednokratno, nakon uspostavljanja isplate penzija - navode iz PIO Fonda.

Korisnici koji ispunjavaju uslove u skladu sa ovim Zaključkom Vlade, kao i prilikom ranijih isplata novčane pomoći, neće morati da se prijavljuju, već će im novac automatski biti isplaćen.

U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 20. januara 2022. godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izvršiće isplatu novčane pomoći u iznosu od 20.000 dinara svim korisnicima penzija, ali i korisnicima prava na privremenu naknadu − invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

- Na spisku su i invalidna deca - korisnici privremene naknade kod Fonda - naveli su u PIO fondu.

Naravno, oni sa većim penzijama će proći bolje, ali kako je najveći procenat penzionera koji imaju mesečna primanja između 15.000 i 20.000 dinara (oko 17 odsto), imaće više u novčaniku između 900 i 1.200 dinara.

Veće i plate

Oni koji su zaposleni u javnom sektoru već su počeli da rade za veće plate koje su im povećane od janauara ove godine. To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice, ali te povišice neće biti iste za sve.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Penzioneri

Na primer, zaposleni u zdravstvu koji zarađuju 60.000 dinara naredne godine će imati platu veću za 4.800 dinara. Zaposleni u socijalnim službama koji imaju mesečna primanja 50.000 dinara, od ove godine će imati platu veću za 4.000 dinara.

Zaposlenima, na primer u prosveti, koji imaju primanja oko 60.000 dinara, uvećanje plate za 7 odsto znači platu veću za 4.200 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading