KOVID BOLNICE I DALJE PREPUNE! Mesta samo u Batajnici! PRETI I NEOKOVID!

Autor:

Vesti

28.01.2022

06:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovid bolnice bi vrlo brzo mogle opet da se nađu u istoj situaciji u kojoj su u dva navrata bile prošle godine, u vreme dva najjača udara korone.

KOVID BOLNICE I DALJE PREPUNE! Mesta samo u Batajnici! PRETI I NEOKOVID!

Foto: Tanjug/AP

Iako lekari tvrde da su kliničke slike sada lakše, ipak se popunjavaju i bolnički kapaciteti. Najviše hospitalizovanih je u Beogradu, gde mesta još ima samo u Batajnici.

U sredu iz ove ustanove otpuštena su 72 pacijenta, a primljeno 111.

- Trenutno imamo 670 hospitalizovanih, i mesta za još 160 - kaže dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka ove bolnice. - Ako se nastavi ova dinamika prijema, od subote nećemo imati slobodnih mesta. Po kliničkim slikama pacijenata vidi se da je u pitanju delta soj. Svi imaju masovne upale pluća. Mali je broj pacijenata sa omikronom na bolničkom lečenju. I naš kadar je desetkovan. Imamo 27 zaraženih lekara i 17 medicinskih sestara. Došle su kolege da pomognu: iz "Mišovića", "Zvezdare", "Zemuna", ali moram da tražim još 60 sestara.

Juče je broj novoinficiranih pao na 17.674, ali su svi drugi epidemiološki parametri u pogoršanju: broj umrlih se popeo na 40, hospitalizovanih na 3.301, a pacijenata u najtežem stanju, koji dišu uz pomoć mašina, na 142.

Doktorka Mina Mitić, iz DZ Vračar, kaže da se u kovid-ambulanti sada pojavljuju i stariji pacijenti sa težim simptomima.

- I u dečjim ambulantama se povećao broj pregleda posle raspusta. Dnevno pregledamo između 50 i 100 dece najčešća uzrasta od 10 do 12 godina - navela je dr Mitić za Novosti.

SAD PRETI I NEOKOVID

Dok se mnogi utrkuju da predvide kraj pandemije, iz Kine je juče stiglo novo, obeshrabrujuće upozorenje - da je novi soj virusa korona, nazvan NeoKoV, moguća nova velika opasnost.

Kineski naučnici rekli su da novi soj, otkriven u Južnoj Africi, koji se može preneti sa životinja na ljude, predstavlja "potencijalnu pretnju po biološku bezbednost".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading