DANAS JE DAN D: Vratite decu u škole!

Autor:

Vesti

28.01.2022

05:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Ružić se zalaže za normalno pohađanje časova, ali uvažava reč struke.

DANAS JE DAN D: Vratite decu u škole!

Foto: pixabay.com

Otkad je počela škola to je opšta ludnica. Sin svako jutro ustane i ne zna šta će imati od časova. Juče se desilo da je u isto vreme imao čas iz srpskog i biologije, pre toga su nastavnicu biologije čekali sat vremena da se uključi. S druge strane, neki nastavnici se uopšte nisu javili i, po svemu sudeći, uopšte neće držati časove, a tek je prva nedelja. Zabrinuta sam jer sin ove godine ima prijemni za srednju školu, nastavnici maternjeg jezika i matematike se još nešto i trude, ali ne znam šta će biti s kombinovanim testom. Deca već dve godine maltene ništa ne uče, priča za naš list Andrijana Stanojević, majka osmaka, a njenu zabrinutost deli i većina ostalih roditelja.

OSTAJE ISTO

Svi iščekuju današnju odluku tima za škole o tome kako će đaci pratiti nastavu sledeće nedelje, mada, prema rečima ministra prosvete Branka Ružića, najverovatnije će se nastaviti po sadašnjem modelu.

- Tim će danas doneti odluku, ali ne očekujem od toga ništa epohalno - kazao je Ružić i ponovio stav da obrazovni sistem nije mesto transmisije korone, ali i dodao da je obrazovni sistem spreman za svaku odluku koja bude doneta.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Branko Ružić

Kako navodi izvor Srpskog telegrafa iz Ministarstva prosvete, da se isključivo Ružić pita, deca bi išla u školu.

- On energično zastupa to stanovište, kao i dosta prosvetnih radnika jer je i njima teško da funkcionišu na ovakav način. Ipak uvažava odluke tima za škole i lekara - kaže naš sagovornik.

Sociolog: Deca na velikom gubitku

Dragan Koković, sociolog, ističe da su deca tokom ove dve godine trajanja pandemije mnogo izgubila i da ćemo tek osetiti posledice.

- Korona, osim po zdravlje, najviše posledica ima po obrazovanje, koje je i ovako bilo na klimavim nogama. Deca već imaju velike rupe u znanju, a ako se ovako nastavi, zabrinut sam šta će biti i mislim da je to nenadoknadivo. Onlajn nastava se svodi na otaljavanje obaveza, nema tu stvarnog učenja. O druženju s vršnjacima i toj neposrednoj komunikaciji neću ni da govorim - ocenjuje Koković.

S druge strane, ima i prosvetara koji su za potpuni prelazak na onlajn nastavu. Sindikat prosvetnih radnika u Nišu uputio je zahtev školskoj upravi u tom gradu da od ministarstva zatraži da stariji osnovci i srednjoškolci hitno pređu na nastavu na daljinu jer su već prvog dana posle raspusta primetili da su zvanični brojevi zaraženih drugačiji u odnosu na stanje u učionicama.

ŠANSA ZA IMUNITET

Epidemiolog Branislav Tiodorović je istakao da je trebalo poslušati zahtev Udruženja pedijatara da se produži raspust, ali pošto to nije urađeno, onda bar da se pređe na nastavu na daljinu.

- Mislim da su brojevi realno veći nego što se oni vide prema zvaničnim objavama i da mi imamo sve razloge da praktično barem u jednom kratkom periodu, bilo to deset ili 14 dana, uradimo nešto s onlajn nastavom - smatra Tiodorović.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Branislav Tiodorović

Pedijatar Saša Milićević zalaže se da se nastavi s kombinovanim modelom nastave.

- Nema dileme da će se deca malo više zaražavati, ali ne samo koronom, u ovom periodu vrebaju različiti virusi. Čovek bi pomislio da možda ne bi trebalo da idu školu, ali, s druge strane, ovo je način da izgrade imunitet. Niko ne može da predvidi šta će biti, ako se budu masovno zaražavala koronom, ne bi bilo loše da se pređe na nastavu od kuće, ali sam za to da se sačeka - ističe Milićević.

Francuzi: Četvrta doza nepotrebna

Francuski savet za strategiju imunizacije (COSV) zauzeo je stav da davanje četvrte doze vakcine protiv KOVID-19 neće doneti značajne prednosti, preneo je danas dnevnik Mond.

- Podaci koji su u ovom trenutku raspoloživi ukazuju da nije potrebna druga buster doza - poručili su francuski stručnjaci.

Đaci: Hoćemo u školu

U matematičkoj gimnaziji u Beogradu zaraženo je više od 10 učenika i šestoro zaposlenih, a kombinovani model nastave veliki je izazov i za nastavni kadar i za đake, kaže direktorka Mirjana Katić.

- Trudimo se da zaliči kao da su sva deca u učionici, ali bojim se da će ovakav kvalitet nastave uticati na kvalitet znanja kod učenika - navodi Katićeva.

I đaci ove škole su jednoglasno za neposrednu nastavu.

- Otežano je od kuće jer to zahteva po šest sati dnevno gledanja u kompjuter - kaže učenik Arsen Ninković.

S druge strane, mlađi osnovci koji pohađaju nastavu uživo poručuju da su srećni što su u školi sa svojim drugarima i da im nije teško da se pridržavaju mera.

- Dobro je što ne idem onlajn - ističe Miljana Vulević, učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Sveti Sava".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Petar

28.01.2022 07:39

Ma Ružić je EKSPERT ni za šta nek šalje svoju decu da se zaražavaju a ne tuđu